Mjukvaruföretaget Helsing kan få en viktig roll i Europas upprustning. Nu berättar grundaren Torsten Reil hur han tror att framtidens krig kommer att se ut.
Vapenentreprenören om framtidens krig: "Bara maskiner"


Mest läst i kategorin

Torsten Reil heter en av Europas mest omtalade entreprenörer just nu. Det München-baserade företaget Helsing, som han startade tillsammans med Gundbert Scherf och Niklas Köhler, är branschledande inom defensetech.
Det var dock inte självklart att Reil skulle satsa på försvarsindustrin. Efter studier i evolutionsbiologi grundade han sitt första företag Naturalmotion som sedan såldes för mer än en halv miljard dollar.
Missa inte: Riskkapitalisternas nya favorit: Europas försvar. Realtid
Det gjorde Reil till en rik man – och gav honom grundplåten till att starta Helsing 2021.
Ville utmana USA
Reil startade Helsing utifrån insikten om att européer låg långt bakom amerikaner när det gällde försvarsindustrin.
Ett skäl till det var att regeringar har varit mest fokuserade på att tillverka hårdvara – vapen, stridsvagnar och annan fysisk utrustning.

Robothundar – framtiden för polisen?
I takt med att teknologin utvecklas blir avancerade robotsystem och AI allt viktigare inom säkerhets- och försvarssektorn.
Helsings idé var att skapa mjukvara som kunde ge en bättre överblick av behov och hjälpa till att planera strider, bland mycket annat. I USA hade företaget Palantir just börjat växa på det området.
”Men Europa hade ingenting, och jag kände att det var en enorm sårbarhet”, berättar Reil för Financial Times.
Senaste nytt
”Strid mellan maskiner”
När Helsing just hade startats fanns det problem med finansieringen. Även om Reil själv kunde investera en stor slant undvek de flesta fonder försvarsbranschen på grund av ESG-regler.
Spotify-grundaren Daniel Ek var en av få som ville investera i Helsing, vilket framkallade viss kritik mot honom.
Men när Ryssland invaderade Ukraina 2022 förändrades synsättet bland många européer. Därefter har Helsing vuxit kraftigt – och Reil tror att den trenden bara kommer att fortsätta.

Defensetech-vd vill ändra ESG-regler: ”Helt sjukt”
Defensetech-sektorn blir allt hetare när europeiska länder rustar upp. Men hållbarhetsregler stoppar vissa fonder från att investera.
”Låter dystopiskt”
Enligt Reil kommer nämligen framtidens slagfält innehålla mycket få människor av kött och blod.
Istället kommer krig att bestå av strider mellan drönare och andra vapen, där mjukvaran får en central roll.
”Det blir en strid mellan maskiner, i grund och botten. Det låter dystopiskt, men det har en positiv sida, som är att du inte skickar ut människor i krig”, säger han.
Missa inte: Satsar på drönarsvärmar för att vinna framtidens krig. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig.