Realtid

Tvärstopp för nytt lagförslag om massövervakning: ”Glädjande besked”

Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems.
Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems.
Anders Frick
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) har nu sagt sitt: De stöttar inte massövervakning av EU-medborgare i den form som EU-kommissionären Ylva Johansson (S) förordar. I stället föreslås ett kraftigt omarbetat förslag av Chat Control 2.0. It-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka säger till Realtid att det är glädjande att Europaparlamentet äntligen tar frågan på allvar, men att det är för tidigt att pusta ut.

Det blev bakslag för EU-kommissionären Ylva Johanssons förslag om att massövervaka EU-medborgare utan särskild misstanke om brott. Förslaget, som av kritikerna kallas Chat Control 2.0, ogillades av Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe). Utskottet röstade istället igenom ett kraftigt modifierat förslag, med 51 röster mot 2. Att Europaparlamentets alla partigrupper är eniga och att parlamentet på ett så kraftfullt sätt ändrar innehållet i ett lagförslag från EU-kommissionen är väldigt ovanligt.

– Dagens besked är ett mycket glädjande sådant. Det är framför allt ett tryggande besked för de utsatta grupper som tar störst skada om EU-kommissionens förslag går igenom, säger Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems, till Realtid, och fortsätter:

– Nu står det klart att Europaparlamentet tar frågan på allvar. De kommer att föra en verklighetsförankrad linje i trilogförhandlingarna. De har förstått att det inte existerar några digitala motsvarigheter till de knarkhundar som Ylva Johansson ofta liknar sin föreslagna skanningsteknik vid, något hon för övrigt gjorde så sent som idag när hon gästade Utrikesutskottet (efter omröstningen i Libe-utskottet, red. anm.), säger han.

Kritiken mot det ursprungliga förslaget har varit stark, framförallt för att det innebär att alla publika plattformar för chatt och diskussioner måste införa en bakdörr. Det öppnar möjligheten för massövervakning – något som den europeiska polismyndigheten Europol har flaggat upp att de är väldigt intresserade av.

Libe-utskottet förordrar ett modifierat förslag, där så kallad end-to-end-kryptering inte förbjuds men att bakdörrar förbjuds – i praktiken alltså det omvända jämfört med det ursprungliga förslaget. Dessutom ser ålders- och legitimeringskrav ut att strykas när det gäller chattjänster

– Ett kompromissförslag är självfallet en kompromiss men de två viktigaste punkterna finns med: det är inte tillåtet att förbjuda end-to-end-kryptering, även kallat totalsträckskryptering, och det är inte tillåtet att underminera end-to-end-krypteringens funktion likt svenska regeringen och Socialdemokraterna föreslår, säger Karl Emil Nikka.

ANNONS

Kan alla EU-medborgare pusta ut nu?
– Nej, det är viktigt att komma ihåg att våra mänskliga rättigheter och barnens Barnkonventionsskyddade rättigheter är fortsatt äventyrade. Nu kvarstår trilogförhandlingar mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Då kan mycket hända. Vi bör också ha i åtanke att detta är Chat Control 2.0, alltså första utökningen av Chat Control. Massövervakningsförslagen som vi förhoppningsvis stoppar nu kommer att paketeras om och föreslås igen, säger Karl Emil Nikka.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]