Svenska företag lider brist på IT-personal men kan inte dra nytta av eventuella flyktingströmmar från Ukraina. Manliga ukrainska programmerare får nämligen inte lämna landet.
Trots kompetensbrist: Därför kan inte svenska IT-bolag locka talanger från Ukraina
Mest läst i kategorin
IT-företaget Sigma har 1 850 medarbetare i Ukraina och vd Carl Vikingsson sa nyligen till Realtid att bolaget gått upp i högsta beredskap.
Sedan dess har bolaget hjälpt 220-250 av sina medarbetare i Ukraina att ta sig över gränsen till andra länder. Det handlar främst om Ungern och Polen, där Sigma har befintliga kontor. Ett fåtal medarbetare har även tagit sig till Sverige. En sak som dessa medarbetare har gemensamt är att de är kvinnor. Män i arbetsför ålder år får helt enkelt inte lämna landet.
– Alla män mellan 20 och 60 år ska anmäla sig till sin lokala mobiliseringsstation, men däremot är de flesta inte inkallade till tjänstgöring utan kan arbeta på med sina vanliga jobb. Det har gjort att vi nu är uppe i 88 procent av vår normala produktion igen, säger Carl Vikingsson, som även är Ukrainas honorärkonsul i Västsverige och södra Sverige.
Krigets påverkan på Sigma är arbetsmässigt sett alltså relativt liten, och enligt Carl Vikingsson beror det på företagets genomarbetade planer.
– Vi är väldigt förberedda, och utan att förhäva mig vill jag nog påstå att vi har en otroligt stark business continuity plan för hur vi ska kunna fortsätta arbeta, trots kriget. Nu har vi gått igenom första fasen i den planen, nämligen se till att sätta medarbetarna i säkerhet, säger han.
Även om ett fåtal av bolagets ukrainska medarbetare har tagit sig till Sverige så tror inte Carl Vikingsson att det kommer att bli någon rusning hit, ens om de manliga medarbetarna tillåts lämna Ukraina.
– Nej, man vill först sätta sig i säkerhet, men sedan vill man åka tillbaka och bygga upp landet igen. Många av våra medarbetare har sina rötter i Ukraina, så jag bedömer att det inte är så jättehett för dem att flytta till Sverige, säger Carl Vikingsson.