Realtid

Trendbrott: Cybersäkerhet allt mer affärskritiskt

Trendbrott: Cybersäkerhet anses allt mer affärskritisk
73 procent av CISO:s uppger att de är direkt involverade i sitt företag affärsstrategi. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Cyberhoten mot företagen ökar och med det insikten om hur kritisk cybersäkerhet faktiskt är. Samtidigt saknar många CISO:s interna efterträdare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år undersöker det globala rådgivningsbolaget Heidrick & Struggles organisations- och ledarskapstrender bland informationssäkerhetschefer (CISO).

Året rapport visar ett tydligt trendbrott vad gäller cybersäkerhet. 2023 rapporterade 5 procent CISO:s direkt till vd:n, vilket i år har tredubblats till 15 procent.

Samtidigt är det färre CISO:s som rapporterar till bolagens it-chefer. Andelen har minskat från 54 procent 2023 till 48 procent i år. Frågor som rör cybersäkerhet har med andra ord blivit allt mer affärskritiska.

”Informations- och cybersäkerhetsrelaterade frågor kommer sannolikt att integreras mer och mer i kärnverksamheten framöver”, säger Daniel Sjöström, ansvarig för Global Technology & Services på Heidrick & Struggles Sverige, i ett pressmeddelande.

Missa inte: Få företag fullt rustade mot cyberhot: ”Förödande”. Realtid

Ersättningen varierar kraftigt

Studien bygger på svar från 416 CISO:s världen över. Hela 73 procent av respondenterna uppger att de är direkt involverade i sitt företags affärsstrategi.

Samtidigt uppger 47 procent av tillfrågade CISO:s att de inte har någon intern efterträdare redo att ta över.

ANNONS

Ransomwareattacker toppar listan över största cybersäkerhetshotet, följt av geopolitiska hot från statliga aktörer och AI-relaterade hot. På tal om AI anses detta, maskininlärning och dataanalys vara viktigast för kompetensutveckling.

Rapporten visar också att ersättningen, inklusive bonusar och aktieoptioner, varierar kraftigt beroende på var i världen en CISO, med minst tre år på nacken hos sitt företag, jobbar.

I USA ligger ersättningen på i genomsnitt 17 miljoner kronor, i Europa på 6 miljoner kronor och i Australien på 4 miljoner kronor.

Läs mer: Nytt nätfiske avslöjat – tar full kontroll över datorn. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS