AI-revolutionen skakar som bekant om techvärlden i grunden. Men det finns bolag som har lyckats vända motvind till medvind.
Techbolagens vägskäl: Kreativitet eller kollaps
Mest läst i kategorin
På bara fyra år har utbildningsplattformen Chegg sett aktievärdet rasa med 99 procent.
Visserligen har pandemins efterdyningar inom digitalt lärande påverkat, men vd Nathan Schultz pekar på en större utmaning: artificiell intelligens.
Missa inte: Varnar AI-motståndare: Anpassa er – eller dö! Realtid
”Teknologiska skiften har skapat motvind”, förklarade Schultz under en investerarsamtal den 12 november. Samma dag meddelade företaget att en femtedel av personalstyrkan sägs upp, skriver Wall Street Journal.
”Död via LLM”
Chegg är inte ensamt om att kämpa i AI-revolutionens motvind, skriver The Economist.
Andra bolag som Stack Overflow och översättningsbolaget SDL har också drabbats av det som techentreprenören Elon Musk har beskrivit som ”död via LLM” (de språkmodeller ligger till grund för exempelvis ChatGPT).
Läs mer: Svenska forskaren larmar: AI måste regleras nu. Dagens PS
Stack Overflow, som tidigare har varit en primär resurs för kodutvecklare, har tappat hälften av sin trafik de senaste två åren. Istället för att söka svar på deras sajt vänder sig kodarna till generativ AI – som helt enkelt kan spotta ur sig skräddarsydd kod.
De mest sårbara
AI-teknologins påverkan sträcker sig också djupare än bara konkurrens.
Bolag drabbas nämligen särskilt hårt om generativa AI enkelt kan kopiera deras tjänster. Verktyg som ChatGPT kan redan hantera textöversättning, kodskrivning och historiska analyser, vilket gör vissa bolag mer sårbara.
Missa inte: AI-hajpen lockar Wall Street till miljardaffärer. Realtid
Dessutom tenderar branscher där risken för AI-fel (som så kallade hallucinationer) är mindre skadliga att påverkas snabbare.
”Felaktig kod är lätt att upptäcka, men en felaktig medicinsk beskrivning kan vara katastrofalt”, skriver The Economist.
Nyckeln till framgång
Men det finns ljuspunkter. Det finns ju sjävklart exempel på bolag som lyckats anpassa sig till vår sköna nya värld.
I september lanserade språkinlärningsappen Duolingo en AI-driven videofunktion där användare kan öva språk med en virtuell karaktär. Funktionen presenterades under företagets resultatsamtal den 6 november och fick aktiekursen att stiga med 6 procent.
”Kreativ innovation är nyckeln”, avslutar The Economist.
Läs mer: Mellanchefer i farozonen när AI tar över. Realtid