09 apr. 2025

Realtid

Techanställda kan få jobba dygnet runt: "Bättre förutsättningar"

techanställda
Techanställda i Sverige kan nu få jobba även nattetid enligt ett nytt avtal. (Foto: Pexels).
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

Nu kan det bli nattarbete för anställda för svenska techföretag, enligt det nya kollektivavtalet. Samtidigt förkortas arbetstiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Tech Sverige och facken har enats om ett nytt tvåårigt avtal som tillåter nattarbete inom techbranschen, vilket möjliggör dygnet-runt-verksamhet.
  • Avtalet omfattar 6,4 procent i totalt värde, där 0,5 procent går till arbetstidsförkortning – motsvarande en ledig dag per år från 2026.
  • Dessutom införs lättnader i MBL-krav för små företag utan facklig klubb, vilket förenklar arbetsgivarens administrativa processer.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Tech Sverige, arbetsgivarorganisationen för svenska techföretag, har nu träffat ett avtal med fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia.

En av nyheterna i det tvååriga avtalet är det generella undantaget från arbetstidslagens förbud mot nattarbete.

Missa inte: Företagarna missnöjda med löneavtalet: ”Väldigt svårt”. Realtid

Det innebär att företag inom branschen nu kan bedriva verksamhet dygnet runt – något som efterfrågats av företagen för att kunna hävda sig i den globala konkurrensen.

Förkortar arbetstiden

”Det här ger företagen bättre förutsättningar att möta internationella krav och erbjuda dygnet-runt-tjänster”, säger Einar Humlin, förhandlingschef på Tech Sverige.

Avtalet, som omfattar omkring 1 000 företag och 55 000 anställda, innebär också ett system för arbetstidsförkortning. Det var ett centralt motkrav från fackförbunden.

ANNONS

Färre unga går med i facket

De flesta svenskar tycker att facket är viktigt. Men allt färre unga och tillfälligt anställda går med i facket, visar en ny avhandling.

I det totala avtalsvärdet, som består av 6,4 procent, går nu 0,5 procent till arbetstidsförkortning – motsvarande en ledig dag per år från 2026. 5,5 procent går till löneökningar och 0,4 procent till flexpension.

”It-branschen har hög arbetsbelastning och högt arbetstempo. Införandet av ett system för arbetstidsförkortning banar väg för en attraktivare bransch och ger våra medlemmar bättre förutsättningar för balans i livet”, säger Unionens ordförande Peter Hellberg i ett pressmeddelande.

Missa inte: Fusk på jobbintervjuer ökar kraftigt: ”Uppenbart”. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Lättnader för mindre företag

Även Ulrika Lindstrand på Sveriges ingenjörer lyfter fram arbetstidsförkortningen som den viktigaste aspekten.

”Vår målsättning är att vi framöver ska etablera en modell med tidbanker som vi kan bygga upp med mer tid”, säger hon, enligt Computer Sweden.

Utöver detta införs lättnader i MBL-förpliktelser för mindre företag utan facklig klubb, vilket ska förenkla arbetsgivarens processer ytterligare.

ANNONS

Advokatbyråerna ratar kollektivavtal: ”Inget behov”

Fackförbundet Akavia ser en stark medlemstillväxt, men kampen om det branschanpassade kollektivavtalet går trögt. Facket varnar för konsekvenserna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Johannes Stenlund
Johannes Stenlund

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

ANNONS
Lär dig av AI-experterna

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden RealtidUnlocked

Boka här
ANNONS
ANNONS