Kustbevakningen testar techentreprenörens satellitsystem Starlink – samtidigt som Bryssel satsar miljarder på konkurrerande teknik.
Sverige i valet och kvalet mellan Musk och EU
Mest läst i kategorin
Svenska Kustbevakningen testar sedan ett halvår tillbaka Elon Musks satellitsystem Starlink för sina fartyg.
”Som många andra är vi i behov av kommunikationslösningar till havs och sjöss för att underlätta vår verksamhet. Vi är måna om redundans i systemet”, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen, till Aftonbladet.
Missa inte: Tesla i trippelkris efter Musks kontroversiella gest. Realtid
Testerna av Starlink sker parallellt med att EU utvecklar sitt eget satellitprojekt IRIS², ett initiativ värt 11 miljarder euro som ska minska Europas beroende av utländska aktörer.
”Kristider”
När projektet är fullt utbyggt kommer IRIS² att omfatta 290 satelliter, medan Musks Starlink redan har 6 912 satelliter i omloppsbana – med målet att nå 42 000 satelliter inom några år.
Situationen i Sverige speglar en större europeisk debatt.
Läs även: Har vänt – kallar Musk ”vår Einstein”. Realtid
I Italien pågår förhandlingar om ett omfattande Starlink-avtal värt 1,6 miljarder euro, rapporterar Euronews. Detta trots att Italien samtidigt är en nyckelaktör i EU:s IRIS²-projekt.
”I kristider har vi inte råd att vara för beroende av länder eller företag utanför EU”, säger Andrius Kubilius, EU:s försvars- och rymdkommissionär, enligt Svenska Dagbladet.
Experter varnar för riskerna med att förlita sig på en enda privat aktör.
”Problematiken är ju att det finns en risk att man utan förvarning stänger av möjligheten att kommunicera”, säger den internationellt erkände it-pionjären Patrik Fältström till Aftonbladet.
Missa inte: Trump tonar ner bromance-bråket med Musk. Realtid
Starlinks betydelse har blivit särskilt tydlig i Ukraina, där systemet med över 40 000 terminaler spelar en avgörande roll för militär kommunikation och koordinering.
Men beroendet av systemet har också visat sig problematiskt när Musk vid flera tillfällen begränsat användningen.
Inget beslut taget
Tidigare italienske premiärministern Mario Draghi har varnat för att Starlinks snabba expansion redan har stört europeiska telekomoperatörer och satellittillverkare.
EU har därmed förlorat sin ledande position inom kommersiella uppskjutningar och geostationära satelliter.
Läs även: Biden: Då stod USA upp mot ”rövarbaronerna”. Dagens PS
För Sveriges del är nästa steg oklart. Kustbevakningen har ännu inte fattat något beslut om ett permanent avtal med Starlink.
”Vi har i dagsläget inget närmare besked om när vi bestämmer oss eller hur beslutet kommer att bli”, säger Mattias Lindholm.
Missa inte: Tänker Kina sälja Tiktok till världens rikaste man? Realtid