Realtid

Svenska AI-krisen: "Vi har halkat efter rejält"

AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg talar under kommissionens seminarium om deras Färdplan för Sverige på Handelshögskolan i Stockholm. (Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT)
AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg talar under kommissionens seminarium om Färdplan för Sverige på Handelshögskolan i Stockholm. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

AI-kommissionen har precis lämnat sin rapport till regeringen. Rapporten är full av idéer om hur Sverige ska klättra på det globala AI-indexet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har nämligen halkat efter och rasat från 17:e till 25:e plats på bara ett år.

En av de mest spännande idéerna är reformen ”AI för alla”. Tanken är att alla i Sverige ska få gratis tillgång till kraftfulla AI-verktyg som ChatGPT.

Missa inte: Företag missar AI-racet – miljarder slösas bort. Realtid

Mathias Sundin, från AI-kommissionen, förklarar för Breakit att ett brett användande av AI är nyckeln till framgång. Genom att göra AI-verktyg tillgängliga för alla, kan Sverige öka både produktivitet och innovation, menar han.

Kommissionen ser dessutom en enorm potential i att använda AI inom undervisningen. AI-drivna privata lärare skulle kunna anpassa sig efter varje elevs behov.

Civilministern: ”Mycket intressant”

Civilminister Erik Slottner är entusiastisk över AI-kommissionens arbete.

”AI har stor potential att förbättra välfärden, höja kvaliteten i myndigheternas tjänster och stärka Sveriges konkurrenskraft”, säger han i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

ANNONS

Slottner ser fram emot att ta del av kommissionens förslag.

Läs mer: Svenskt kapital banar väg för AI-läkemedel. Realtid

AI-kommissionen har samlat många aktörer från både privat och offentlig sektor för att undersöka förutsättningarna för AI i samhället. I uppdraget ingick bland annat att lämna förslag på hur tekniken kan användas inom offentlig förvaltning, underlätta för innovation och bidra till en säker och etisk utveckling av tekniken.

Kommissionen har också analyserat hur AI kan användas för att skydda demokratiska processer, stärka kompetensförsörjningen och vilken roll Sverige kan spela i internationella samarbeten.

Statsminister Ulf Kristersson och civilminister Erik Slottner deltar i AI-kommissionens seminarium om deras Färdplan för Sverige på Handelshögskolan i Stockholm. (Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT)
Statsminister Ulf Kristersson (M) och civilminister Erik Slottner (KD) deltar i AI-kommissionens seminarium om deras Färdplan för Sverige på Handelshögskolan i Stockholm. (Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Fokus på konkreta risker

Men hur ska man minska riskerna med AI?

Sundin betonar vikten av att fokusera på de konkreta riskerna som finns idag. Det handlar om säkerhetshot, desinformation och kriminalitet.

ANNONS

Missa inte: Mardrömmen: Åtta av tio får falska CV:n. Dagens PS

Lösningen på dessa problem ligger ofta i tekniken själv, menar Sundin. AI kan till exempel användas för att identifiera och förhindra bedrägeriförsök.

Inom det militära och säkerhetspolitiska området kan AI ge snabbare analyser av stora datamängder.

Loppet är inte kört

Trots utmaningarna tror kommissionen att Sverige kan bli ledande inom AI igen. Men det kräver snabba och beslutsamma åtgärder.

Frågan är om förslagen är tillräckliga för att Sverige ska återta sin topposition inom AI. Med rätt insatser från både offentlig och privat sektor kan ”AI för alla” bli den katalysator som krävs, menar Sundin.

Läs mer: Techbolagens vägskäl: Kreativitet eller kollaps. Realtid

Totalt har kommissionen presenterat 75 olika förslag, bland annat om nya utredningar, uppdrag till myndigheter och ökat statligt stöd i form av finansiering.

ANNONS

Fakta: AI-kommissionen

Regeringen tillsatte AI-kommissionen i december 2023. Kommissionens uppdrag var att stärka Sveriges konkurrenskraft inom AI. Rapporten skulle egentligen ha presenterats sommaren 2025, men tidigarelades till november 2024.

Läs också: Misstro och desinformation – skepsisen mot AI ökar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]