Realtid

Stort stöd för AI-övervakning – men valmanipulation oroar

En bild på några människor som går på en gångbro och som avtecknas som svarta silhuetter mot en mulen himmel och en annan bild på en av polisens övervakningskameror.
Många ställer sig bakom idén att AI ska kunna användas för exempelvis ansiktsigenkänning och annan övervakning (Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Förvånansvärt många européer stödjer övervakning med hjälp av AI. Samtidigt finns en stark oro för farorna med AI-manipulerad desinformation och deepfakes som kan påverka demokratiska valprocesser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från IE University i Madrid visar att tre av fyra européer stödjer att polis och militär använder AI för ansiktsigenkänning och annan övervakning. Rapporten omfattar över 3 000 europeiska deltagare och belyser en överraskande hög nivå av stöd, skriver CNBC.

”Det är förvånande att stödet är så starkt, särskilt med tanke på de strikta integritetslagar som finns i Europa”, säger Ikhlaq Sidhu, dekan vid IE Universitys School of Science and Technology.

Han menar att allmänheten kanske inte fullt ut har övervägt konsekvenserna av AI inom övervakning och säkerhet.

Läs även: Stress och ångest när fler övervakas på jobbet. Realtid

Oro över deepfakes

Trots det starka stödet för AI när det kommer till frågor om säkerhet är många européer oroade över dess potentiella påverkan på demokratiska processer. IE Universitys rapport, ”European Tech Insights”, avslöjar att 67 procent av européerna fruktar manipulation av val genom AI.

Oron är särskilt kopplad till spridningen av desinformation via så kallade deepfakes – en AI-teknik som används för att skapa övertygande falska bilder, videor och ljudinspelningar som kan användas för att förvränga politikers uttalanden, eller skapa vilseledande information.

”AI och deepfakes är de senaste exemplen på en långvarig trend av desinformation som är svår att genomskåda”, säger Sidhu. ”Problemet har eskalerat i och med internets framväxt och den ökande användningen av AI.”

ANNONS

Missa inte: När AI-assistenter skvallrar: ”Folk förstår inte.” Realtid

ANNONS

Etiska överväganden

Rapporten visar att 31 procent av européerna redan tror att AI har påverkat deras röstningsbeslut, vilket understryker behovet av att skydda valprocessen från digital manipulation.

Stödet för AI är ännu starkare när det kommer till andra offentliga tjänster, som exempelvis trafikoptimering där 79 procent av de tillfrågade var positiva. Däremot motsätter sig 64 procent AI-användning i mer känsliga frågor som beslut om villkorlig frigivning.

”Det finns tydliga gränser för vad människor tycker är okej att AI gör”, påpekar Sidhu och betonar att etiska överväganden är avgörande för AI:s roll i framtiden.

Generationsskillnader framträder också i rapporten. Bland personer mellan 18 och 34 år uppger 34 procent att de skulle lita på en AI-app för att rösta i deras ställe, medan endast 9 procent av de över 65 år delar denna tilltro.

Läs även: Open AI inte längre herre på täppan. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS