Realtid

Storbritannien vill bli AI-supermakt – trots ekonomisk motvind

Storbritannien
"Vi kommer att göra genombrotten, vi kommer att skapa välstånden och vi kommer att få AI att fungera för alla i vårt land", säger Storbritanniens premiärminister Keir Starmer. (Foto: Henry Nicholls/AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 14 jan. 2025Publicerad: 14 jan. 2025

Storbritannien planerar en historisk satsning på artificiell intelligens med målet att bli en global ”AI-supermakt”. Men experter varnar för stora utmaningar med finansiering och energiförsörjning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Premiärminister Keir Starmer presenterade på måndagen en omfattande handlingsplan som ska göra Storbritannien till en ledande AI-nation, skriver CNBC.

Centralt i planen är att öka landets offentliga datorkapacitet tjugofaldigt fram till år 2030 och skapa ett nationellt databibliotek med anonymiserad patientdata från sjukvården.

Missa inte: Europa kan vinna i AI-racet – trots USA:s försprång. Realtid

”Vi kommer att göra genombrotten, vi kommer att skapa välstånden och vi kommer att få AI att fungera för alla i vårt land”, säger Starmer enligt Reuters.

Kritiken från AI-experten

Satsningen kommer i ett ekonomiskt utmanande läge. Den brittiska statens lånekostnader ökar nämligen samtidigt som tillväxten har stannat av.

AI-experten Stephanie Hare ifrågasätter finansieringen:

”Det är svårt att se hur dessa nya center ska kunna finansieras med dagens minimala ekonomiska tillväxt och stigande lånekostnader”, säger hon till BBC.

ANNONS

Läs även: Använder du AI på fel sätt på jobbet? Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

”Sverige riskerar hamna efter”

En annan utmaning är energiförsörjningen. Ett nytt AI-energiråd ska undersöka möjligheterna med små modulära kärnreaktorer för att driva datacentralerna, rapporterar CNBC.

Svenska experter följer utvecklingen noga.

”Britterna går före. Sverige riskerar att hamna efter”, säger Fredrik Heintz, AI-forskare vid Linköpings universitet, till Dagens Nyheter.

Missa inte: Gröna hotet mot viktiga industrin: ”Bevittnar utrotningen”. Realtid

Här ska centret byggas

Till skillnad från EU väljer Storbritannien en mer tillväxtorienterad approach till AI-reglering.

ANNONS

”Vi kommer att testa och förstå AI innan vi reglerar den”, förklarar Starmer, som menar att landet redan är tredje största AI-nation globalt efter USA och Kina.

Läs även: Larmet: ”5 procents risk för global AI-katastrof – i år”. Realtid

Enligt regeringens beräkningar kan AI-satsningen öka produktiviteten med 1,5 procent årligen, vilket skulle generera extra intäkter på 47 miljarder pund (cirka 620 miljarder kronor) per år under ett decennium.

Det första AI-centret ska byggas i Culham, Oxfordshire, där Storbritanniens atomenergiverk redan finns. Regeringen har också lovat att förenkla tillståndsprocessen för nya datacenter.

Missa inte: AI-krisen: Slut på bränsle i techjättarnas kapplöpning. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]