Realtid

Så skyddar sig bolag bäst mot dataintrång och ransomware

Fredrik Sand, näringspolitisk expert på TechSverige. Foto: Anders Frick
Fredrik Sand, näringspolitisk expert på TechSverige. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

Varje år drabbas hälften av alla bolag för dataintrång. Ransomware – gisslanprogram – har ökat enormt mycket och är nu det största hotet inom cybersäkerhetsområdet. Det säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på TechSverige, och ger tips på hur man bäst skyddar sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Cyberhoten ökar och riskerar att sätta digitala krokben för bolag – med kostsamma konsekvenser.

– Vi har sett en väldigt allvarlig utveckling i Sverige, där det som kallas för ransomware – gisslanprogram – har ökat enormt mycket och är nu det största hotet inom cybersäkerhetsområdet. Det drabbar väldigt många företag och organisationer i Sverige. En undersökning visar att under de senaste 12 månaderna har ungefär hälften av alla har råkat ut för dataintrång, och hälften av detta var ransomware, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, som tidigare hette IT & Telekom-företagen.

Hur ska man skydda sig mot detta?
– Det gäller att ha en hög grundsäkerhet, jobba med uppdaterade system och ha regler och rutiner på plats för att kunna hantera alla former av informationssäkerhets- och cyberhot, säger han.

Hur har Rysslands krig i Ukraina påverkat när det gäller ransomware?
– Initialt såg man hur det avtog, men nu har det kommit igång igen. En av de kategorier som svenska företag och organisationer oroar sig för är just främmande makt eller statssponsrade aktörer, samt organiserad brottslighet, säger han.

Hur högt upp på dagordningen bör svenska företagsstyrelser lägga cybersäkerhetsfrågan?
– Väldigt högt. Man behöver investera i det här och jobba med de här frågorna, för det finns också lösningar som man kan använda. Häromåret så la man nästan 11 miljarder kronor på informations- och cybersäkerhet, men bara en tredjedel av det var planerade utgifter – så mycket görs i efterhand när det händer. Detta behöver vi vända på, så att man investerar i förebyggande arbete, säger han, och fortsätter:

– Det är inte bara teknik, brandväggar och antivirusprogram, utan det handlar även om utbildningar för medarbetare, informationsklassificeringar, regler och rutiner för hur man jobbar. Detta behöver den högsta ledningen låta genomsyra arbetet, för någonstans finns den svagaste punkten, säger Fredrik Sand.

ANNONS

Se hela intervjun från Stockholm Tech Show med Fredrik Sand i Realtid-TV! https://www.youtube.com/watch?v=AGZgHhf63RQ

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
ANNONS