Green14 är namnet på Jan Dinkelspiels nya satsning för fossilfri framställning av kisel till solcellspaneler. Inom kort kommer finansmannen och hans kollegor att bygga en åtta meter hög testreaktor på KTH i Stockholm.
Så ska Jan Dinkelspiel göra fossilfritt kisel till guld
Mest läst i kategorin
Grundämnet kisel har nummer 14 i det periodiska systemet och är en nyckelkomponent i solpaneler. Därför finns ett högt tryck på solcellsproducenter att ta fram kisel på ett så fossilfritt sätt som möjligt. Finansmannen Jan Dinkelspiel har tillsammans med kemisten och solcellsspecialisten Adam Podgorski tagit fram en process där grön vätgas reducerar kiseldioxid till kisel, vilket skapar vattenånga som restprodukt istället för koldioxid.
Adam Podgorski sa till Ny Teknik redan i vintras att Green14 då hade tillverkat det första gröna kislet i labbet, men att man jobbar på renhetsgraden.
Sedan dess har arbetet gått framåt och Ny Teknik skriver nu att Green14 ska bygga en åtta meter hög reaktor på institutionen för materialvetenskap på KTH. Målet med testreaktorn är bland annat att gå från en batchbaserad process, där en omgång kiseldioxid reduceras i taget, till en löpande process.
– Det stora vi vill bevisa är att vi kan skala processen och producera högrent kisel, säger Jan Dinkelspiel, ordförande för Green14, till Ny Teknik.
Han förklarar att bolaget har en patentsökt process som handlar om hur man kyler ned kislet och förädlar det till högrent kisel. Bland annat används vätgasplasma som reduktionsmedel.
Testanläggningen beräknas kosta 20 miljoner kronor och enligt Breakit har Green14 hittills rest 15 miljoner kronor med åtaganden på ytterligare 10 miljoner kronor.
– Vi ska ha in ganska mycket pengar tidigt samtidigt som det är längre forskningscykler. Du kan inte trycka ut en produkt och få lite traction. På det sättet är det en större utmaning att få in kapital till ett sånt här projekt just för att du behöver en större summa i tidig fas. Sverige är generellt sett bra för riskkapital men vi ligger efter på deeptech. Det gör att vi söker oss utomlands för att kunna hitta specialister som investerar i deeptech och framförallt materialteknik, säger Jan Dinkelspiel till Breakit.