Avancerade terapiläkemedel, ATMP, kommer att revolutionera läkemedelsbranschen genom att de botar sjukdomar och sjukdomstillstånd som det idag inte finns något botemedel för. Det säger Fredrik Wessberg, vd för CCRM Nordic, som nyligen har dragit igång verksamhet på GoCo Health Innovation City i Mölndal.
Så förändrar ATMP läkemedels-branschen: ”Helt revolutionerande”
Mest läst i kategorin
Avancerade terapiläkemedel förkortas ATMP, av engelskans Advanced Therapy Medicinal Products, och är biologiska läkemedel som baseras på celler, vävnader eller gener. Behandlingen kan i vissa fall bestå av en engångsbehandling, som ett slags ”reparation”. Det är forskningsgenombrott inom cellbiologi och genetik under de senaste decennierna som har möjliggjort utvecklingen, och resultatet är inte mindre än en rejäl revolution. Det förklarar Fredrik Wessberg, vd för CCRM Nordic, som är en satsning på en nationell infrastruktur som ska stötta kommersiell utveckling och tillverkning av ATMP.
– ATMP gör att vi plötsligt kan hitta botemedel för sjukdomar och sjukdomstillstånd som det inte finns något botemedel på i dag. Vi kan också komma åt vävnader och hitta nya vägar att behandla patienter. Så det är helt revolutionerande, och det här kommer bara växa i framtiden, säger Fredrik Wessberg till Realtid, som gör intervjun på plats i GoCo Health Innovation City.
Förebilden för CCRM Nordic är en liknande satsning i Kanada. Bakom uppstarten av CCRM Nordic ligger Västra Götalandsregionen samt organisationen Swelife som drivs från Lunds universitet.
– Grunden för CCRM Nordic är att vi ska jobba fokuserat inom det här området och hjälpa bolag som har idéer, innovation, forskning inom området. Framförallt ska vi hjälpa dem att ta steget till klinik, för där har vi ett gap idag, säger Fredrik Wessberg.
Att CCRM Nordic etablerats på GoCo Health Innovation City i Mölndal utanför Göteborg beror framförallt på det geografiska läget.
– Här har vi nära till många av våra partners. Det är även en jättehäftig life science-miljö som håller på att byggas upp här, säger han, och fortsätter:
– Om det är någonting som jag vet om de här nya avancerande läkemedlen, så är det att man inte klarar av att göra dem själv. Man måste ha partners, man måste ha hjälp av många och då är det väldigt viktigt att hitta ett bra ställe att etablera sin verksamhet på, säger han.
Om vi blickar några år framåt, i tiden kanske fyra–sex år, vad tror du att vi då står här och pratar om för någonting?
– Jag hoppas att vi då står och pratar om de bolag som har startat och vars terapier då faktiskt har landat hos patienten, och att vi helt plötsligt har helt nya läkemedel som har gått vidare och tagit de första stegen mot kommersialisering. Det är ju långa processer involverade, men om fem-sex år så kommer vi absolut att vara där och ha de första positiva projekten, säger Fredrik Wessberg.
Se hela intervjun i Realtid-TV >>