Regeringen vill ge Säpo och Polisen möjlighet att lagra meddelanden från krypterade appar som Signal – men kritiken mot förslaget är skarp.
Regeringen kan tvinga bort Signal: "Aldrig"


Mest läst i kategorin

Regeringens förslag om att tvinga meddelandeappar som Signal och Whatsapp att lagra användardata möter hård kritik.
Signal meddelar att de kommer att lämna den svenska marknaden om lagen klubbas igenom.
”Vi skulle aldrig införa bakdörrar i vår tjänst”, säger Signals chef Meredith Whittaker till SVT.
Missa inte: Apple byter Kina mot Indien – i tysthet. Realtid
Försvaret kritisk
Syftet med lagförslaget är att Säkerhetspolisen och Polisen ska kunna få tillgång till meddelandehistorik för brottsmisstänkta personer.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) betonar för SVT vikten av att stärka myndigheternas verktyg för digital brottsbekämpning.
Samtidigt menar Försvarsmakten att förslaget skulle skapa sårbarheter och har uppmanat sin personal att använda Signal för att undvika avlyssning.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Aktivt mål för kriminella
I ett brev till regeringen varnar Försvarsmakten för att bakdörrar kan utnyttjas av obehöriga aktörer, inklusive främmande makt.
It-experten Mikael Setterberg flaggar för att en meddelandebank som samlar in lagrad data skulle bli ett attraktivt mål för kriminella och utländska underrättelsetjänster.
”Regeringen vill komma åt kriminella, men de laglydiga straffas”, säger Setterberg. Han tror också att kriminella helt enkelt kommer att byta till andra krypterade tjänster utanför Sveriges kontroll.

Apple släpper nöd-uppdatering – fixar allvarlig säkerhetsrisk
Den nya mjukvaran, iOS 18.3.1 och iPadOS 18.3.1, åtgärdar en kritisk sårbarhet som kan utnyttjas av hackare.
Regeringens förslag ingår i en bredare plan för att stärka nationell säkerhet genom så kallad nationell säkerhetslagring.
Enligt SVT innebär det att Säkerhetspolisen skulle få rätt att lagra elektronisk kommunikation i upp till två år vid misstankar om exempelvis spioneri eller terrorbrott.
”Mänsklig rättighet”
Kritiker menar att detta kan leda till massövervakning och inskränkningar i den personliga integriteten.
”Det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera privat”, säger Setterberg och varnar för att förslaget kan få långtgående konsekvenser för både journalister, visselblåsare och vanliga medborgare.
Om lagförslaget klubbas igenom i riksdagen i mars nästa år kan Sverige bli ett av de länder där stark kryptering inte längre är tillåten, något som skulle kunna påverka även andra företag och tjänster.

Sveriges armés nya satsning: En armada av robotflygplan
Sverige storsatsar på drönare. Nu ska armén bli bäst på högteknologisk krigsföring. Strategin är viktig i kriget i Ukraina.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig.