Realtid

REALTID AVSLÖJAR: Huawei har inte givit upp 5G-satsningen i Sverige

Kenneth Fredriksen, Executive Vice President CEE & Nordics på Huawei. Foto: Anders Frick
"Nu är ju inte auktionsvillkoren offentliggjorda ännu, utan har enbart skickats ut på samråd. Men vi försöker att vara konstruktiva och vill ha en dialog med svenska myndigheter, trots att vi anser att PTS beslut kring 3,5 GHz-bandet var ett felaktigt beslut", säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President CEE & Nordics på Huawei. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 07 mars 2023Publicerad: 07 mars 2023

Trots att det kinesiska telekombolaget Huawei har blockerats från att vara med när svenska operatörer bygger ut sitt 5G-nät så har bolaget inte kastat in handduken. Tvärtom. Bolagets plan är nu att vara med som teknikleverantör till de operatörer som slåss om det nya frekvensutrymmet på 900 MHz-bandet, vars auktion hålls i september.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi börjar med att backa bandet till början av 2019 då diskussionerna om Huawei som en säkerhetspolitisk risk gick höga. Konkurrenten Ericssons vd Börje Ekholm varnade för att Europa kommer ligga efter i byggandet av 5G-nätet på grund av rädslan för Huawei  – något som dock inte verkade ge någon effekt.

På hösten 2020 förbjöd Post- och telestyrelsen, PTS, telekomoperatörerna att använda utrustning från Huaweioch ZTE i sina nät. Dessutom måste befintlig utrustning från dessa bolag avvecklas senast den 1 januari 2025.

Beslutet överklagades av Huawei, som menade att beslutet att exkludera de kinesiska bolagen måste ha fattats i all hast. Både Tele2 och Telenor uppmanade PTS att skjuta upp 5G-auktionen, samtidigt som förvaltningsdomstolen hävde förbudet mot Huawei i den svenska 5G-auktionen vilket fick PTS att sätta auktionen på paus. 

I april 2021 påbörjades domstolsförhandlingarna i förvaltningsrätten, men slutresultatet blev att Huawei faktiskt exkluderas från 5G-utbyggnaden i Sverige. Beslutet överklagades till kammarrätten, som dock avslog överklagandet. 

Men. Realtid kan nu avslöja att Huawei inte har givit upp. Planen är att bolagets teknik ska få användas i den auktion i september av utrymme på frekvensbandet 900 MHz, och möjligen även frekvensbanden 2,1 GHz samt 2,6 GHz, som går under benämningen ”midband”. Lösningen är, enligt Huawei själva, att dela upp användningen av tekniken i två delar; en säkerhetskritisk del och en icke säkerhetskritisk del. Och där föreslår Huawei att bolagets teknik ingår i den sistnämnda.

– I Finland har man sagt att radiodelen är en icke-kritisk del medan man i Sverige inte har gjort någon skillnad. Får man ens använda skruvar och muttrar som är tillverkade i Kina? Detta måste Sverige se närmare på, och vi hoppas att PTS kommer att ha en mer pragmatisk hållning när det gäller 900 MHz-bandet och midband, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President CEE & Nordics på Huawei, till Realtid.

Just Natoansökningskollegan Finland framhåller han som ett föredöme, och något som Sverige borde titta närmare på.

– Finland gjorde många saker väldigt rätt. De involverade både branschen och operatörer för att förstå hur man kan differentiera säkerheten på olika nivåer. Man kan sätta vissa regler för kärnan, corenet, och andra för exempelvis radiodelen. Sverige var på väg att göra något liknande med 16 olika kravnivåer en gång i tiden, men sedan blev det inte av, säger Kenneth Fredriksen.

ANNONS

Hur stor chans tror du att det är att PTS kommer att tänka om inför den kommande auktionen?
– Nu är ju inte auktionsvillkoren offentliggjorda ännu, utan har enbart skickats ut på samråd. Men vi försöker att vara konstruktiva och vill ha en dialog med svenska myndigheter, trots att vi anser att PTS beslut kring 3,5 GHz-bandet var ett felaktigt beslut, säger han.

Skiljer det sig dock verkligen så mycket mellan dessa olika frekvensband att ni tror att PTS kan ta ett nytt beslut?
– Ja, för 3,5 GHz är väldigt annorlunda jämfört med de nu aktuella banden. 3,5 GHz-bandet var ett helt nytt band, men 900 MHz-bandet är gammalt, säger han.

Ni kommer inom kort även kommer att träffa PTS för ett informellt samtal, eller hur?
– Ja, det stämmer. Även om vi har stoppats från att vara med i 5G-utbyggnaden så har inte vår dialog med PTS stoppat, i alla fall inte vad det gäller de konstruktiva bitarna, säger han.

Du har varit väldigt tydlig med att det visserligen är PTS som har tagit det formella beslutet att stänga ute er, men att det är Säpo som ligger bakom det faktum att PTS tog det beslutet. Hur ska ni kunna övertyga Säpo om att ni inte genomför avlyssningar på sådant sätt som exempelvis USA, Storbritannien och Australien menar att det finns risk för?
– Säpo har inte varit konkreta kring vilka problem som de är bekymrade över. Vi har hela tiden sagt att vi är öppna för möten och för att kunna ge svar på de frågor som Säpo är bekymrade över, men de har bara nämnt icke-tekniska risker som de har problem att konkretisera, säger Kenneth Fredriksen.

Hur ser ni på risken att den kinesiska staten eller andra aktörer använder er utrustning för obehörig avlyssning?
– Cyberkriminalitet kommer att existera oavsett vilken leverantör eller teknisk utrustning som man använder. Tekniska sårbarheter kan användas av både stater och kriminella element, men vi är villiga att ha en öppen dialog om hur vi kan minimera riskerna, säger han.

Vad anser du vara lösningen på Säpos bekymmer?
– Nu har det gått några år sedan de första 5G-lösningarna började installeras och nu kan man exempelvis se hur andra europeiska länder har löst motsvarande typ av problematik. Finland, Tyskland, Norge, Island, Italien, ja alla har ett sätt att lösa sina säkerhetsbekymmer på. Många länder i Europa använder EU:s ”toolbox” för 5G, där man differentierar olika sensitivitetskategorier och datahantering. Det är en stor skillnad jämfört med att begränsa en enskild leverantör, säger Kenneth Fredriksen.

Du säger att det till och med är säkrare att inkludera Huawei som leverantör än tvärtom – varför det?
– Alla tekniska leverantörer har sårbarheter. Det finns sårbarheter överallt, och det finns risker med färre aktörer genom att man kan göra sig beroende av en single point of failure. I Europa ser man istället vikten av att upprätthålla konkurrensen, vilket ger ökad säkerhet. Lösningen är inte att exkludera en specifik leverantör som Sverige har gjort, säger han.

PTS beslut om att exkludera er går inte att överklaga. Hur ska ni komma runt det?
– Vi kan inte överklaga, men PTS har mandat att förändra beslutet. Det är i så fall beroende av välsignelser från Säpo. Samtidigt vill jag betona att vi fortsätter att stötta våra kunder i Sverige inom de affärsområden som vi faktiskt är välkomna i, i avvaktan på att restriktionerna kring 5G förhoppningsvis hävs, säger Kenneth Fredriksen.

ANNONS

Hur redo är ni om PTS skulle öppna för att släppa in er till höstens 5G-auktion?
– Om läget förändras så skulle vi snabbt kunna rampa upp vår organisation och leverera teknik för 5G i Sverige. Det är inga problem, säger han.

Så här säger PTS:s om Huaweis planer>>

Vad händer om Sverige inte tänker om angående att låta er få vara med?
Som vi sa redan 2020  så riskerar vi att Sverige hamnar på efterkälken vad det gäller digitalisering i samhället. Och det är en mycket större risk än den som man tar genom att utesluta oss, säger Kenneth Fredriksen.

Huawei på mobilmässan i Barcelona. Foto: Anders Frick

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]