Realtid

PTS om Huaweis planer: ”Ger inte förhandsinformation”

Björn Blondell, chef för divisionen för marknadsutveckling på PTS. Foto: Anders Frick
Björn Blondell, chef för divisionen för marknadsutveckling på PTS. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 07 mars 2023Publicerad: 07 mars 2023

Post- och telestyrelsen är medvetna om Huaweis önskan om att vara med som teknikleverantör när höstens 5G-auktion drar igång i Sverige. Men PTS divisionschef är försiktig med att ge något besked i varken den ena eller andra riktningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I samband med mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona nyligen så träffade Huaweis representanter Björn Blondell, chef för divisionen för marknadsutveckling på PTS. Då handlade det dock om informella samtal kring telekomutvecklingen i allmänhet, snarare än specifikt om Huaweis blockering från att kunna leverera 5G-utrustning till mobiloperatörer i Sverige.

För trots att det kinesiska telekombolaget Huawei har blockerats från att vara med när svenska operatörer bygger ut sitt 5G-nät så har bolaget inte kastat in handduken. Tvärtom. Bolagets plan är nu att vara med som teknikleverantör till de operatörer som slåss om det nya frekvensutrymmet på 900 MHz-bandet, vars auktion hålls i september.

Realtid träffade också Björn Blondell och passade då på att fråga hur chanserna ser ut för Huawei – men svaren var inte spikraka.

När det tillgängliggörs ett nytt frekvensband – finns det då någon möjlighet för Huawei att vara med igen, eller är de blockerade för all framtid vad det gäller 5G-satsningar i Sverige?
– I samband med att man har en spektrumaktion så har vi som myndighet samråd med våra samrådsmyndigheter, där de gör en bedömning. Sedan meddelas vilka tillståndskrav som kommer att gälla, och vilka begränsningar som finns eller inte finns. Det meddelas i samband med det, säger Björn Blondell.

Så dagens förbud täcker alltså inte specifikt 900 MHz-bandet, eller hur ska man tolka detta?
– Jag måste tänka på vad jag säger, men detta kommer att prövas i samband med varje tillståndsgivning. Detta är ju en tillståndsgivning, men en auktion avgör vad du får tillgång till. Sedan kommer detta att förknippas med villkor i tillstånden att bedriva verksamheten på de här frekvenserna. Vad de tillstånden blir – det ger ju inte vi förhandsbesked om, förutom i det som vi redan har meddelat i de kontakter som har varit, säger han.

Huawei är ju inte involverade i tillståndsgivningen, utan det är ju operatörerna som är med i auktionen, eller hur?
– Ja, och det är operatörerna som också få de tillståndsvillkoren meddelade som man anser är lämpligt i det tillfället, säger Björn Blondell.

Så det korta svaret på om Huawei kan få vara med igen eller inte är att det beror på vad Säpo, Försvarsmakten och övriga myndigheter säger?
– Det beror på vad man gör för bedömning av Sveriges säkerhet och vad som vad som krävs för att försvara den, ja, säger han.

Men det är ändå PTS som klubbar igenom själva beslutet?
– Vi sitter ju inte på den förstahandsinformation som de sitter på. Så det är ju svårt att säga emot, säger Björn Blondell.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS