Realtid

Pokémon Go-bolaget erkänner: Detta gjorde vi med din data

Varje gång telefonen åkt upp för att fånga en Pokemon har bilderna sparats och blir nu till en GPS. (Foto: Jason DeCrow/TT)
Varje gång telefonen åkt upp för att fånga en Pokémon har bilderna sparats av Niantic. (Foto: Jason DeCrow/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Pokémon Go-appen har laddats ner över en miljard gånger sedan lanseringen 2016. Nu avslöjar företaget Niantic att de använt spelet för att samla in data till ett nytt navigationssystem baserat på artificiell intelligens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Niantic, företaget bakom Pokémon Go, har i hemlighet utnyttjat spelets popularitet för att skapa en detaljerad 3D-karta över världen, skriver Ars Technica.

Genom att placera ut Pokéstops och Pokémon Gym på strategiska platser har Niantic lyckats samla in bilder och skanningar av platser som inte ens Google Street View når.

Istället för att använda bilar med kameror på taket har Niantic förlitat sig på spelare som rör sig till fots med sina telefoner. Detta har gett företaget en mer detaljerad bild av gator, trottoarer, parker och byggnader.

50 miljoner neurala nätverk

”Under de senaste fem åren har Niantic fokuserat på att bygga vårt Visual Positioning System (VPS)”, skriver företaget i ett blogginlägg.

VPS använder en enda bild från en telefon för att bestämma dess position och orientering med hjälp av en 3D-karta. Denna karta har byggts upp av spelare som skannat intressanta platser i Niantics spel och i appen Scaniverse.

Smart insamling av foto via användarnas mobilen. (Foto: John Konstantaras/TT)
Smart insamling av foto via användarnas mobilen. (Foto: John Konstantaras/TT)

Enligt Niantic har företaget skapat detaljerade skanningar av över 10 miljoner platser världen över. Användare lägger till cirka en miljon nya skanningar varje vecka.

ANNONS

Dessa hundratals miljoner bilder används för att träna ”mer än 50 miljoner neurala nätverk”. Nätverken komprimerar tusentals kartlagda bilder till digitala representationer av fysiska platser.

Från kyrkor till globala modeller

”Föreställ dig att du står bakom en kyrka”, fortsätter blogginlägget.

”Den närmaste lokala modellen har bara sett kyrkans framsida och kan därför inte avgöra var du befinner dig. Men på en global skala har vi sett tusentals kyrkor som har skannats av lokala modeller över hela världen. Ingen kyrka är den andra lik, men många delar gemensamma drag. En stor geospatial modell har tillgång till denna distribuerade kunskap.”

Vad ska alla dessa skanningar användas till? Niantic menar att tekniken kan förbättra augmented reality-produkter, autonoma system och navigation.

Appen har tidigare använts för att analysera användarnas vanor och hitta optimala gångvägar mellan två platser. Nu tar företaget detta till en helt ny nivå.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.

ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]