Realtid

Ny Teknik tror på fortsatt konsolidering inom dataspelssektorn

Fredrik Stenkil och Christian Blink (lilla bilden) förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik.
Fredrik Stenkil och Christian Blink (lilla bilden) förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik.
Finwire
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik minskade 12,98 procent i januari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,98 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Christian Blink och Fredrik Stenkil.

Utöver en kraftig korrektion har förvaltarna också sett en rotation från tillväxtbolag till värdebolag där sektorer som energi, råvaror och bank utvecklats positivt. 

–Detta är samma trend som vi såg under förra året och reflekterar också en normalisering av den enormt starka utvecklingen vi såg för tillväxtbolag och digitala affärsmodeller under 2020, där fonden kraftigt överavkastade sitt jämförelseindex. Fonden har som strategi att investera i små innovativa tillväxtbolag inom teknologi och hälsa i framförallt Norden. Detta är en strategi som på kort sikt inte varit framgångsrik givet marknadsförutsättningarna men vi är övertygande om att strategin kommer vara framgångsrik över tid, skriver förvaltarna.

Vidare lyfter förvaltarna fram dataspelssektorn som fortsatt är ett stort tema i portföljen. Under januari annonserade Microsoft att man avser att förvärva Activision Blizzard, samtidigt ska Take-Two Interactive förvärva Zynga. Utöver dessa händelser meddelade också Sony att man förvärvar spelutvecklaren Bungie. Förvaltarna tror att konsolideringen inom sektorn kommer fortsätta framöver. 

Under januari har också ett av fondens stora innehav Stillfront annonserat ett nytt förvärv på den japanska marknaden. 

De största innehaven i portföljen inför januari var Embracer, Capgemini och Fortnox med portföljvikter om 5,72, 4,87 respektive 4,54 procent. 

Största sektorer i fonden var informationsteknik, kommunikationstjänster och hälsovård med portföljvikter om 34,7, 32,0 respektive 19,7 procent. 

Gällande fondens geografiska exponering hade Sverige störst exponering med 53,0 procent av allokerat kapital. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]