Realtid

Nu ska Tiktoks framtid i USA avgöras

Tiktok kan förbjudas i USA – nu avgör domstolen framtiden
Regeringen anser att den kinesiska appen Tiktok kan vara en “bakdörr” som Kina kan använda för att få tillgång till känslig information i USA. (Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

På måndagen inleds domstolsförhandlingarna där USA anklagar den kinesiska appen för att utgöra ett hot mot landets säkerhet. Tiktok menar att förbudet strider mot yttrandefriheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till rättegången är en lag som skrevs under av president Joe Biden i april.

Lagen kräver att Tiktoks ägare säljer företaget till ett icke-kinesiskt företag inom nio månader, annars kommer appen att förbjudas i USA.

Tiktok har svarat med ett överklagande och menar att lagen strider mot den amerikanska konstitutionens bestämmelser om yttrandefrihet och individens rättigheter gentemot staten. Företaget säger också att regeringen inte har tillräckliga bevis för att motivera ett förbud.

Hemliga bevis

Den amerikanska regeringen anser att Tiktoks kinesiska ägare, techjätten Bytedance, kan utgöra ett hot mot USA:s säkerhet – men de flesta av bevisen är hemliga, skriver The Verge.

Detta har fått experter att ifrågasätta om det är en rättvis grund. Matt Schettenhelm, analytiker på Bloomberg Intelligence, säger att det är oroande att förbjuda en plattform utan att företaget får veta skälen och exakt vad som ligger bakom.

ANNONS

En ”bakdörr” för Kina

Regeringen är särskilt orolig för att den kinesiska staten kan tvinga Tiktok att dela med sig av användarnas data, eller påverka vad amerikanska användare ser i sina flöden, uppger ABC News. Många av bevisen som stödjer detta är dock hemligstämplade.

ANNONS

Enligt The Verge säger FBI att Tiktok kan vara en ”bakdörr” som Kina kan använda för att få tillgång till känslig information från USA .

Tillbakavisas av företaget

Tiktok har avfärdat anklagelserna och säger att de inte lagrar användarnas exakta platsinformation.

Bolaget hävdar också att all data från amerikanska användare lagras säkert i USA genom ett avtal med företaget Oracle.

Trots detta har rapporter från bland annat New York Times visat att Tiktok-anställda i USA har fortsatt att rapportera till chefer i Kina, vilket väcker frågor om hur säkert systemet är .

Domstolen väntas ge sitt beslut i december. Men även om domstolen går på regeringens linje, kan Tiktok överklaga och försöka få högsta domstolen att granska fallet.

Därför kan processen dra ut på tiden.

Läs mer:
Tiktok stämmer USA över lag som tvingar fram försäljning. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS