Realtid

Nordnet satsar på molntjänster hos Google: ”Viss inlåsningseffekt”

Anders Frick
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Nordnet migrerar nu ännu fler banktjänster till datormolnet hos Google – men vice vd Rasmus Järborg medger samtidigt att det ger en viss inlåsningseffekt att enbart använda en enda molnleverantör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu tecknar Nordnet ett femårigt samarbetsavtal med Google om att använda Google Cloud för att utveckla en molnbaserad spar- och investeringsplattform. Google Cloud används av Nordnet redan idag, men ambitionen är att majoriteten av bankens onlinetjänster ska stödjas av molnteknik år 2025.

– Detta är ett fördjupat och förlängt samarbetsavtal som vi kommer att använda för att fortsätta bygga bankens digitala tjänster. De stora drivkrafterna för oss att migrera till Google Cloud är säkerhet, stabilitet, skalbarhet och, framförallt viktigt för mig som produktchef, högre takt i vår produktinnovation, säger Rasmus Järborg, produktchef och vice vd på Nordnet, till Realtid.

Rent konkret kommer Nordnets kunder bland annat att kunna se mer detaljerade handelsgrafer. Dessutom använder Google data från Nordnets sociala investeringsplattform Shareville.

Ni säger att Googles maskininlärningsfunktioner gör att kunderna får en mer personlig användarupplevelse – hurdå?

– Shareville handlar ytterst om en personlig användarupplevelse och just nu bygger vi alla Sharevillefunktioner i Nordnets webb och app på Google Cloud. Vi har redan byggt flera tillämpningar, till exempel aktieinspiration baserat på vad andra användare har tittat på. En annan spännande tillämpning som ligger i våra framtida planer är ett helt personaliserat flöde – tänk ditt flöde på Facebook eller LinkedIn – som innehåller all information som är relevant eller inspirerande för ditt sparande, säger Rasmus Järborg.

Är kunderna medvetna om att deras data manglas av Googles maskininlärningsteknik?

– Det är vi som behandlar datan, och det är bara Nordnet som har tillgång till den, så Google kan inte mangla någonting. All data är starkt krypterad och Nordnet håller i nycklarna. Som med allt är vi helt transparenta med hur vi behandlar personuppgifter. Vår policy för behandling finns tillgänglig för kunder ett klick bort, säger han.

Hur använder ni i så fall Googles maskininlärningsfunktioner?

ANNONS

– Vi använder Googles infrastruktur för maskininlärning, men det är vi som har tränat modellen med vår data. Google har varken tillgång till vår modell eller data, säger han.

I dagsläget är ungefär 30 procent av Nordnets applikationer migrerade till Google Cloud. Förra året skedde dock 70 procent av nyutvecklingen på Google Cloud, och trenden mot molnet är tydlig: Det långsiktiga målet är att hela plattformen ska drivas på Google Cloud.

Nyligen lanserade Nordnet en molnbaserad funktion där kunderna kan se sina historiska och kommande utdelningar. Även mer detaljerade aktiegrafer har möjliggjorts av Googles infrastruktur, som kan hantera stora mängder data. Samtidigt har Nordnet fortfarande många tjänster som inte ännu är i molnet, till exempel orderläggning.

– För att kunna köra en applikation i molnet krävs det att den har en viss arkitektur, så att den kan dra nytta av fördelarna med en molnmiljö. För applikationer som saknar rätt design ur ett systemperspektiv kan driftstabiliteten försämras i en molnmiljö, och den typen av applikationer behöver skrivas om innan de flyttas, säger Rasmus Järborg.

Vilka är de största riskerna med att använda Googles moln?

– En av de stora drivkrafterna med att använda Googles moln är att minska den totala risken för banken genom att både höja vår säkerhet och driftstabilitet, så på totalen ser vi hela den här migreringen som ett sätt att kraftigt minska våra risker. Men det är klart att en risk som uppstår när man väljer att jobba nära en teknikleverantör är en viss inlåsningseffekt. Det finns ju andra stora molnleverantörer men det skulle innebära en hel del jobb för oss att byta, så det gäller att välja en partner man litar på och som har en hållbar närvaro på marknaden, säger Rasmus Järborg.

Fotnot: Läs även artikeln om konkurrenten Avanza som gör tvärtom mot Nordnet och istället satsar på egna serverhallar med fast anställda it-tekniker och utvecklare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]