Realtid

Molnchefen om industriella moln för finansbranschen: ”Regelefterlevnad är en prioritet”

"Genom att skapa lösningar enligt branschstandarder i molnet och se till att de kan utvecklas för att uppfylla nya lag- och säkerhetskrav och även integrera lösningar från olika specialiserade partner, så kan man skapa industriella moln för finansbranschen som verkligen skapar stort värde för kunderna", säger Harish Grama.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Uppdatering: Det har nu kommit till Realtids kännedom att Harish Grama avled strax efter att denna intervju gjordes. Med anledning av bortgången vill vi på Realtid framföra våra kondoleanser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen var företaget Kyndryls molnchef Harish Grama i Sverige. Han var tidigare CIO för molntjänster på JP Morgan och har varit med om att förflytta mycket av JP Morgans tjänster till publika och privata moln.

Många leverantörer lanserar nu så kallade industriella moln som helt enkelt är färdiga branschspecifika molnlösningar. Varför sker detta just nu?
– Företag börjar investera i molntjänster på grund av att det är en enkel och snabb väg till innovativa lösningar samtidigt som man med industriella moln får stöd i att följa gällande regelverk och branschstandarder. Efter banksektorn kommer, enligt vad vi ser, hälso- och sjukvården, energi, telekommunikation och tillverkande industri att också börja använda industriella moln, säger Harish Grama.

Vad innebär det i praktiken för bank- och finanssektorn?
– Inom bank och finans vill kunderna ha bra och moderna tjänster, men lagkraven som bankerna måste följa är ofta komplexa och kan dessutom variera mellan olika geografiska marknader. Genom att skapa lösningar enligt branschstandarder i molnet och se till att de kan utvecklas för att uppfylla nya lag- och säkerhetskrav och även integrera lösningar från olika specialiserade partner, så kan man skapa industriella moln för finansbranschen som verkligen skapar stort värde för kunderna, säger han.

Vilka är fördelarna med att flytta it-lösningar till molnet för just svenska banker?
– Banker kan använda molnbaserad teknik för att snabbt förnya sig och utveckla nya produkter och tjänster. Detta är ännu viktigare för avancerade digitala samhällen som Sverige. Molnet ger tillgång till ny teknik som maskininlärning och artificiell intelligens vilket kan användas för att skapa ännu mer innovativa lösningar för kunderna och det kan även bidra till ökad säkerhet och skalbarhet, säger han.

Vad tror du att svenska banker, som är relativt försiktiga med att använda det publika molnet, kan lära sig av ditt arbete på JP Morgan?
– Det är viktigt att slå fast vilka prioriteringar man har, förstå hur man använder molnets fördelar och att dimensionera användningen av molnet rätt. Att arbeta enligt FinOps, som är en metodik och arbetssätt med olika tekniker för att uppnå bästa möjliga affärsresultat, kan vara ett första steg för att lyckas. Jag tror även att partnerskap, både inom finansbranschen och inom molntjänster, är viktiga, säger han.

Vad gjorde du under ditt Sverigebesök?
– Jag träffade företagsledare från olika branscher och vi diskuterade hur man kan genomföra digitaliseringsprojekt med minimal risk och kostnad och hur hybridmoln kan göra det enklare att få fram nya applikationer till marknaden, säger han.

Om vi blickar framåt – hur tror du att molnresan kommer att se ut för bankerna?
– Många banker har påbörjat sin molnresa men har inte kunnat få ut det fulla affärsvärdet på grund av att man bara flyttar en exakt kopia av en applikation eller system från ett datacenter till molnet. När vi blickar framåt är en hybridmolnmodell, alltså att man blandar privata och publika moln, ibland med edge-teknik och ibland i datacenter, ett kostnadseffektivt sätt att skapa de nya it-lösningar som organisationer behöver. Att bygga och integrera ett hybridmoln är dock komplext och tidskrävande, men jag tycker att fördelarna mer än väl överväger tiden det tar att lära sig ett nytt sätt att arbeta, säger Harish Grama.

Fotnot: Kyndryl knoppades av från IBM:s division för it-infrastrukturtjänster 2021. Bland kunderna återfinns 75 av Fortune 100-företagen. Bolaget har nära 90 000 medarbetare som är verksamma i fler än 100 länder.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS