Realtid

Misstro och desinformation – skepsisen mot AI ökar

En man tittar i sin laptop. Han ser fundersam ut.
Många börjar bli misstänksamma inför AI. (Foto: Unsplash)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

AI har på kort tid utvecklats till en av de mest inflytelserika teknikerna i vår tid, men med dess ökande inflytande följer också en växande skepsis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Artificiell intelligens riskerar att gå samma väg som kryptovalutor och blockchain, som efter år av överdrivna löften och skandaler hamnade i en djup förtroendekris. Sektorn måste därför lära av kryptons misstag för att inte fastna i samma negativa spiral, skriver Newsweek i en analys.

Bland de största farhågorna kring tekniken är risken för desinformation genom AI-genererade deepfakes, bedrägerier, liksom fall där chatbots förknippats med tragiska händelser och psykisk ohälsa.

Fall som dessa, inklusive nyheter om AI-fabricerade påståenden från kända personer, bidrar till allmänhetens ökande oro.

”AI riskerar därför att bli en teknologi som betraktas med misstänksamhet, snarare än tillit”, menar Newsweek.

Läs även: Intresset svalnar – var AI bara ännu en fluga? Realtid

Kan tappa allmänhetens förtroende

Precis som kryptovalutor i sin ungdom kantades av höga förhoppningar men också stora skandaler, hotas nu AI-industrin av liknande problem. Om utvecklare inte tar ett ansvarstagande förhållningssätt med tydliga etiska riktlinjer och transparens, kan industrin tappa allmänhetens förtroende – vilket skulle kunna hämma fortsatt innovation.

I kontrast till kryptobranschen, där myndigheter ofta såg tekniken som ett hot, har dock AI ett annat utgångsläge. Newsweek påpekar att regeringar, som den amerikanska, är angelägna om att tekniken ska utvecklas för att stärka nationella intressen.

ANNONS

Missa inte: Jakten på AI:s verkliga fördelar: ”Enormt.” Realtid

Krävs samhällsansvar

Experter betonar att AI-företag bör sträva efter transparens och tydliga etiska riktlinjer, samtidigt som de aktivt engagerar sig med beslutsfattare och allmänheten för att undvika att drabbas av hårda regleringar.

”Att bygga förtroende kräver inte bara teknologi utan också genuint engagemang för samhällsansvar”, påpekar artikeln.

Genom att visa verkligt värde och följa etiska principer har tekniken en chans att vinna allmänhetens förtroende, menar Newsweek.

Läs även: Kina använder Metas AI för krig och militära syften. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS