Senast den 15 mars i år ska Easee åtgärda alla hundratusental laddboxar för elbilar som finns installerade i Skandinavien. Samtidigt pågår en rättsprocess mellan Easee och Elsäkerhetsverket i Förvaltningsrätten i Karlstad - men där begär nu bolaget mer tid. Easee vill nämligen hinna att ta fram dokumentation som ska visa att bolagets lösningar är minst lika bra som standarderna kräver.
Laddboxjätten Easee vill fördröja rättsprocessen mot myndigheterna
Mest läst i kategorin
Elsäkerhetsverket utfärdade förra året omedelbart säljstopp för Easees populära laddboxar. Dessutom skulle det norska bolaget åtgärda alla redan installerade boxar, vilket i Sverige handlar om ca 100.000 enheter.
Anledningen till försäljningsförbudet var att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett så kallat DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för. Easee har även använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk, vilket innebär en risk för att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när den ska och som den ska.
Turerna har sedan varit många. Bolaget bemötte förbudet och hävdade att produkterna är helt säkra. Youtubern och teknikinfluencern Peter Esse menar dock att det bara var en tidsfråga innan det skulle upptäckas.
Efter att Easee överklagade försäljningsförbudet, vilket Förvaltningsrätten dock avslog, så blev det säljstopp i hela EU. Easees plan var att lansera en ny laddare, och åtgärda alla redan installerade laddboxar med hjälp av ett klistermärke.
Under sommaren presenterade Easee ny dokumentation – som dock inte var tillräckligt bra. Den nya laddboxen som presenterades liknade den gamla – men var bara hälften så kraftfull. I oktober gav sedan Elsäkerhetsverket bakläxa för Easee – igen.
Parallellt med Easees korrespondens med Elsäkerhetsverket så driver bolaget även en process hos Förvaltningsrätten i Karlstad. Där argumenterar Easee för möjligheten att i efterhand kunna visa upp dokumentation som styrker att boxarna är säkra – något som EU-reglerna normalt sett inte godkänner. Nästa steg i den processen är att parterna möts för muntliga förhandlingar, dit även sakkunniga vittnen kallas. Det skriver Teknisk Ukeblad. I Easees fall handlar det om Hans-Peter Nee, professor i kraftelektronik vid KTH i Stockholm, som enligt TU redan tidigare har lämnat in skriftliga underlag som stödjer Easee.
Nu vill dock Easee skjuta fram förhandlingarna i rätten till det andra kvartalet i år. Anledningen är att bolaget inte ännu hunnit ta fram dokumentation som man hävdar kommer att visa att deras lösningar är minst lika bra som standarderna kräver. Det uppger Ny Teknik som refererar till Teknisk Ukeblad.
– Av hänsyn till den pågående rättsprocessen kan vi inte kommentera det, men ärendet kommer sannolikt att skjutas upp till det andra kvartalet, säger Martin Langeland, kommunikationschef på Easee, till tidningen.
Han säger vidare att bolaget samarbetar med tredje part för att ta fram tillräckligt med dokumentation och rapporter som ska stödja Easees sak. Utöver ny dokumentation och klisterlappar har bolaget dock inte vidtagit några andra konkreta åtgärder i Sverige.
– Vi anser att det vi har föreslagit är tillräckligt. Sedan får rätten göra sin bedömning, säger Martin Langeland.
Youtubern Peter Esse, som för övrigt blev uppringd av Elsäkerhetsverket, säger till Realtid att det nu verkligen borde vara hög tid för Easee att ta fram alla underlag.
– Som jag förstår det är det samma tester som skall påvisa att Easee inte behöver byta, eller lägga till, någon hårdvara – så som jordfelsbrytare – på existerande Easee Home-boxar. Och där är det klart att ett beslut skall komma från Elsäkerhetsverket redan i mars månad, säger Peter Esse.
Fotnot: Alla artiklar om Easee går att läsa om i Realtids arkiv.