Realtid

Kinas teknologiska frammarsch trotsar USA:s sanktioner

Kinas teknologiska frammarsch trotsar USA:s sanktioner
Kina leder inom elbilar och batterier och stärker sin globala närvaro med nya fabriker i flera länder. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 30 okt. 2024

Trots omfattande sanktioner från USA tar Kina ledningen inom framtidsindustrier som elbilar och batterier. Kinas handelsöverskott inom tillverkning är det största globalt sedan andra världskriget och bekräftar dess starka produktionskraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2018 har USA försökt bromsa Kinas teknologiska framsteg genom tullar, exportkontroller och finansiella sanktioner. Detta för att säkra sin militära dominans och förhindra Kina från att gå om som världens största ekonomi.

”Kinas teknologiska framsteg kommer inte att stoppas, och kanske inte ens bromsas, av amerikanska restriktioner”, säger Adam Posen, chef för Peterson Institute for International Economics, till Bloomberg.

Kinas strategi

Den industriella strategin ”Made in China 2025”, som offentliggjordes för ett decennium sedan för att göra Kina ledande inom ny teknik, har till stor del varit en framgång.

Det visar ny forskning från Bloomberg Economics och Bloomberg Intelligence.

Planen har gett landet ledande positioner inom fem av 13 nyckelteknologier och Kina ligger nära ledningen inom sju andra.

Missa inte: Från drömstad till spökstad: Kinas byggfiasko i Malaysia. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Andra marknader än USA

ANNONS

Kinesiska företag som elbilstillverkaren BYD är på väg att bli en global gigant på elbilsmarknaden. Företaget planerar att nå hälften av sin försäljning utomlands, trots USA:s tullar på över 100 procent för kinesiska elbilar. 

”Vi behöver inte gå in på den amerikanska marknaden. Vi har många möjligheter att bli ett stort företag med många marknader utanför USA”, sa Stella Li, vice vd för BYD, till Bloomberg tidigare i höst.

Företaget har redan en fabrik i Thailand och bygger liknande fabriker i Ungern, Brasilien och Turkiet.

Självförsörjning inom halvledare

Dessutom förväntas Kina uppnå en självförsörjning inom halvledare på 40 procent till 2030.

Detta skulle stärka landets position inom avancerad teknologi.

Trots USA:s restriktioner har kinesiska företag ökat sina patentansökningar och visat framsteg inom tillverkning av enklare halvledare. Något som är avgörande för den framtida teknologiska utvecklingen.

Het fråga i amerikanska presidentvalet

ANNONS

I samband med det kommande presidentvalet i USA den 5 november, är frågan om hur landet ska hantera Kinas teknologiska framsteg en central punkt i debatten. 

Både Donald Trump och Kamala Harris har uttryckt att de vill stoppa landets dominans inom teknologi, vilket tyder på att konkurrensen mellan de två största ekonomierna kommer att förbli intensiv oavsett utfallet av valet.

Läs också: Internationell allians utmanar Kina: ”Starkare tillsammans”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

Automatiserade processer effektiviserar redan det juridiska arbetet samtidigt som klienternas krav ökar. Men jurister behöver inte oroas för att förlora sina jobb. Artificiell intelligens revolutionerar bransch efter bransch, sägs det. Då bör ju även advokatyrket stå inför stora förändringar, kan man ju tro. Enligt Niklas Sinander, counsel på advokatbyrån Harvest, handlar det dock snarare om […]