Kinesiska Deepseek har i dagarna slagit världen med häpnad. På mindre än två månader har företaget utvecklat en AI-modell som kan slå undan benen för USA:s massiva och dyra satsningar på tekniken.
Kinas nya AI chockar USA:s techjättar
Mest läst i kategorin
Det lilla kinesiska företaget Deepseek har snabbt blivit en central aktör i det globala AI-racet. Genom att skapa högpresterande AI-modeller som konkurrerar med amerikanska jättar som Open AI och Google har företaget väckt stor uppmärksamhet.
Inte minst efter att företaget nyligen lanserade två stora modeller med namnen DeepSeek-V3 och DeepSeek-R1.
Missa inte: Ek säkrar miljarder – vill förändra vården med AI. Realtid
Modellerna är särskilt anmärkningsvärda eftersom de är byggda med betydligt mindre resurser än sina amerikanska motsvarigheter, skriver Wall Street Journal.
”Imponerande”
Deepseek ska enligt uppgift ”bara” ha spenderat 5,6 miljoner dollar för att utveckla sin AI-applikation DeepSeek-R1. Det kan jämföras med de 100 miljoner dollar som Sam Altman ska ha investerat för att träna sin modell ChatGPT.
”Det är en av de mest imponerande innovationerna jag någonsin sett”, säger Silicon Valley-investeraren Marc Andreessen i ett inlägg på X.
Läs även: Generation Z eller AI? Arbetsgivarnas oväntade val. Realtid
Deepseeks modeller har tränats på äldre och billigare chip från Nvidia, istället för de mest avancerade och betydligt dyrare modellerna.
Detta framhäver Deepseeks förmåga att optimera sina resurser, något som enligt The Wire China är ett exempel på hur begränsningar kan sporra innovation
Open Source
Företagets grundare, Liang Wenfeng, poängterade under ett möte med Kinas premiärminister att även om USA:s chip-sanktioner är en utmaning, har dessa drivit kinesiska forskare att hitta kreativa lösningar.
Deepseek har också gjort sina modeller tillgängliga som open source, en kontrast till Open AI:s slutna strategi. En öppenhet som har hyllats av den globala AI-gemenskapen.
Läs även: ”AI är en konkurrensfråga – svenska företag kan inte vänta”. Realtid
Trots tekniska framgångar har DeepSeek också mött kritik.
Förändrar maktbalansen
Modellerna tenderar att censurera känsliga politiska frågor och vissa menar att detta kan begränsa deras globala tillämpning.
Samtidigt uppmärksammas USA:s behov av att stärka sin egen konkurrenskraft. Under januari lanserade president Donald Trump projektet Stargate, en massiv AI-satsning på 500 miljarder dollar, som svar på Kinas framsteg.
Deepseek har med sina framgångar visat att innovation inom AI inte enbart handlar om tillgång till resurser, utan också om effektivitet och kreativitet.
Deras arbete signalerar nu en möjlig förändring i maktbalansen inom den globala AI-sektorn, konstaterar Wall Street Journal.
Läs även: Då utrotar AI mänskligheten – enligt nobelvinnaren Geoffrey Hinton. News55