Intel går segrande ur en strid i EU och slipper betala miljardböter. Det avslutar en 15 år lång tvist mellan den amerikanska chiptillverkaren och EU-kommissionen.
Intel vinner miljardstrid i utdragen tvist
Mest läst i kategorin
It-jätten behöver inte betala 1,1 miljarder euro, motsvarande 12,5 miljarder kronor, i böter till EU-kommissionen efter att EU-domstolen dömt till förmån för Intel. Det rapporterar The Guardian.
EU-kommissionen utdömde boten 2009 och hävdade att Intel, som då var världens största chiptillverkare, hade missbrukat sin marknadsdominans genom att helt eller delvis ge ”dolda rabatter” till datortillverkare som Dell, Hewlett-Packard och Lenovo.
Detta på villkor att de köpte Intels x86-processorer.
Missa inte: AI-boom skjuter TSMC till skyarna: ”Otrolig efterfrågan”. Realtid
Boten överklagades, vilket ledde till den 15 år långa tvisten som nu har nått sitt slut.
Nåväl, nästan i alla fall. För än är inte sista ordet sagt. Intel har nämligen inlett ett nytt rättsfall mot EU-kommissionen och bestrider ett separat bötesbelopp på 376 miljoner euro som baseras på delar av 2009 års beslut.
Intel halkar efter
Samtidigt kämpar techjätten för att hålla jämna steg med sina konkurrenter i AI-racet, vilket har visat sig inte vara någon enkel uppgift.
Intel har hastigt förlorat sin position som USA:s största chiptillverkare. Bolaget har blivit omsprunget av Nvidia, som nu är närmare 35 gånger större.
Intel har även tappat 60 procent av sitt börsvärde under året, lanserat ett stort sparpaket och sagt upp 15 000 anställda.
Missa inte: Nvidia storsatsar i Indien: ”20 gånger mer”. Realtid