Realtid

“Ingen bransch kommer undan automatiseringen”

Realtid.se
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

Teknikutvecklingen går allt snabbare och halveringstiden på kunskap är idag tre till fem år. Samtidigt har industrin behov av uppdaterad och relevant kompetens, en utmaning som KTH vill lösa med sin satsning PECA för livslångt lärande. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PECA är ett KTH-initiativ för livslångt lärande

– Det som vi står inför är inget nytt men teknikutvecklingen går allt snabbare. Om en KTH-utbildning tidigare hade en livslängd på 30 år handlar det idag om tre till fem år. Allt är inte svartvitt och allt du har lärt dig är inte helt bortkastat, men det är en svindlande tanke att värdet på en utbildning inte är längre än så, säger Tobias Vahlne, ansvarig för industrinätverket ICES på KTH och initiativtagare till PECA, Professional Ed-Content Alliance. 

PECA är en mötes- och marknadsplats för utbildningar och livslångt lärande främst inom teknikområdet där företag både kan ta del av befintliga utbildningar för sina anställda och vara med att skapa nya efter sina behov. PECA är ett samarbete mellan KTH, SkillEd, Learnify och Realtid Akademi. 

>> Läs mer om PECA här 

– Efter att man som arbetsgivare blivit medlem i PECA finns det en portal som anställda kan logga in på. Vi kan också leverera utbildningar till företags befintliga learning management system. Är man privatperson kan man ta del av vissa PECA-kurser via Realtid Akademi, säger Tobias Vahlne. 

Om arbetsgivarna behöver försöka ha rätt arbetskraft vid rätt tidpunkt så behöver man som arbetstagare fundera på hur man kan bli så värdefull som möjligt på arbetsmarknaden. 

ANNONS

PECA:s gratiskurser för privatpersoner på Realtid Akademi:

ANNONS

– Ingen bransch kommer komma undan automatiseringen. Om du är jurist kanske du ska bli kunnig inom AI. Teknikindustrin kommer, precis som bankerna idag, omgärdas av fler regler och ramverk än tidigare som man behöver hålla sig uppdaterad inom, säger Tobias Vahlne. 

Utvecklingen av AI innebär att vi går mot en värld där allt mer kommer vara automatiserat. I och med detta kommer vissa typer av jobb att försvinna och andra kommer att tillkomma. Som ett exempel nämner Tobias Vahlne skogsindustrin där skogsmaskiner blir autonoma och åker ut och fäller träd själva. Då försvinner ett jobb för föraren som kör skogsmaskiner, men det skapas fyra nya jobb för programmerare som ska underhålla maskinerna. 

”Ingen bransch kommer undan automatiseringen. Om du är jurist kanske du ska bli kunnig inom AI.”

    – På en samhällsnivå kommer antalet arbetstillfällen att vara ungefär densamma, men vilken kompetens som behövs kommer naturligtvis att förändras vilket innebär en utmaning för både arbetstagare och arbetsgivare. Politiker talar drömskt om enkla jobb, men det kommer inte att finnas några enkla jobb då de kommer att ersättas av robotar, säger Tobias Vahlne och fortsätter: 

    – Omställningen står vi inför vare sig vi vill eller inte och det gäller förstå och fundera på vilka kunskaper jag som arbetsgivare behöver ha i min organisation. Att säga upp personal och anställa ny är kostsamt och man förlorar momentum och därför bör man kika på att vidareutbilda sin befintliga personal. 

      Många företag har redan idag ambitiösa utbildningsportaler och liknande, men upplever att de anställda varken har tiden eller energin för att delta på det sätt som arbetsgivaren önskar. 

      ANNONS

      – Det är ett dilemma och därför kikar vi på olika varianter vad gäller format som till exempel småkurser man kan göra på bussen eller i lunchrummet som kanske bara tar en kvart i anspråk om dagen. Olika företag har olika önskemål vad gäller lättillgänglighet och uppföljning.  

      >> Ta del av PECA för privatpersoner på Realtid Akademi 

      Inom PECA försöker KTH förstå sina företagsmedlemmars utbildningsbehov fem till åtta år framåt. 

      – Vissa områden är givna som vi vet kommer komma med all säkerhet, som till exempel ISO-standarder i fordonstillverkningen. Men inom andra områden kanske det finns flera konkurrerande standarder där vi inte ännu vet vilken som kommer vinna. Då hjälps vi åt och kan skapa utbildningar i ett tidigt skede där andra utbildningsföretag kanske inte skulle ha vågat satsa på grund av ett för litet kundunderlag för kurserna, men i och med vårt forskningssyfte har vi på KTH en unik roll som vi kan fylla, säger Tobias Vahlne och fortsätter: 

      – Vi involverar företagsmedlemmarnas egna experter i strategiarbetet och tillsammans med våra forskare och professorer på KTH skapar vi en roadmap för företaget. Att ta fram en ny utbildning måste gå anständigt snabbt och vi räknar med att det tar tre till fem månader att ha en utbildning klar från det att frågan väckts. 

      PECA:s gratiskurser för privatpersoner på Realtid Akademi:

      Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
      ANNONS