Schweizisk kyrka installerar AI-präst i biktbåset. Besökare kan nu få vägledning av en digital Jesus. Experimentet väcker så klart frågor.
Gud 2.0? AI-Jesus tar över biktstolen
Mest läst i kategorin
I hjärtat av Luzern, Schweiz, har den anrika Peterskyrkan blivit skådeplats för ett unikt experiment.
Kyrkan installerade en AI-driven avatar av Jesus i sin biktstol, vilket gav besökarna möjlighet att interagera med en digital version av den religiösa figuren.
Missa inte: Företag missar AI-racet – miljarder slösas bort. Realtid
Projektet, döpt till ”Deus in Machina”, är ett samarbete mellan kyrkan och ett lokalt universitets forskningslabb.
Digital dialog med Jesus
Initiativet syftade till att undersöka hur människor reagerar på och interagerar med en AI-driven religiös figur. Valet föll på Jesus, då han ansågs vara den mest ikoniska och igenkännbara religiösa gestalten. AI-modellen tränades på omfattande teologiska texter för att kunna ge relevanta svar på besökarnas frågor.
Under två månader fick över 1 000 personer, inklusive turister och personer från olika religiösa bakgrunder, möjlighet att ställa frågor till AI-Jesus.
Läs mer: Jamie Dimon om AI: Jobba mindre och bli 100 år. Dagens PS
Resultaten var överraskande. Två tredjedelar av de som deltog i experimentet uppgav att de hade en ”spirituell upplevelse”. Samtidigt fanns det också kritiker som menade att AI-Jesus svar var alltför enkla och repetitiva.
Olika reaktioner på AI-Jesus
Experimentet väckte även debatt inom kyrkan. Vissa ifrågasatte lämpligheten i att använda biktstolen för detta ändamål, medan andra var kritiska till användningen av religiösa bilder i samband med AI.
Missa inte: Varnar: Musk kan manipulera AI-reglerna för egen vinning. Realtid
Marco Schmid, teolog vid Peterskyrkan, var medveten om riskerna med att förlita sig på AI för att ge religiös vägledning. Man genomförde därför noggranna tester innan AI-Jesus gjordes tillgänglig för allmänheten. Trots detta kvarstod oron för att AI:n skulle kunna ge oväntade eller kontroversiella svar.
Framtiden för AI i kyrkan
Schmid ser dock potential i att använda AI som ett verktyg för att sprida religiös kunskap och vägledning. Han tror att AI kan fungera som en flerspråkig guide, besvara religiösa frågor och göra tron mer tillgänglig för människor.
Experimentet i Luzern visar att det finns ett stort intresse för att utforska nya sätt att interagera med religiösa frågor. AI-Jesus kan vara ett första steg mot en framtid där teknologi och religion möts på nya och innovativa sätt.
Läs också: Intresset för AI svalnar bland anställda: ”Väckarklocka”. Realtid
Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.
Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Så sköts din bokföring automatiskt med Fortnox
Byt till Fortnox för en bokföring uppdaterad i realtid, som gör företagslivet smartare.
Ta det cybersäkra före det cyberosäkra
Rusta ditt företag mot de senaste digitala hoten. Börja med att ladda ner vår checklista!