Realtid

Grundaren om Kry: ”Behöver bli lönsammare snabbare än planerat”

Krys grundare Johannes Schildt
Krys grundare Johannes Schildt för Realtid på Slush i Helsingfors hur bolaget framöver ska fokusera på lönsamhet. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 18 nov. 2022Publicerad: 18 nov. 2022

Nätläkartjänsten Kry meddelade nyligen att man sparkar ytterligare anställda – och drar sig ur Tyskland. Nu förklarar grundaren Johannes Schildt för Realtid vad som ligger bakom och hur bolaget framöver ska fokusera på lönsamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

I maj varslade Kry 10 procent av personalen och i slutet av oktober gjorde sig bolaget av med ytterligare anställda – samtidigt som bolaget drar sig ur marknaden i Tyskland. Däremot är bolaget fortfarande kvar i Sverige, Norge, Frankrike och Storbritannien.

Johannes Schildt, grundare av nätläkaren Kry, berättar om bolagets aktuella utmaningar för Realtids reporter i samband med startupevenemanget Slush i Helsingfors.

– Vi har en stor efterfrågan för våra tjänster i alla länder som vi är i, och det är en utmaning i sig. Sedan har vi, likt många andra bolag, utmaningen i att ställa om vår verksamhet till att bli lite lönsammare lite snabbare än vad vi initialt hade planerat, säger Johannes Schildt.

Han konstaterar att det på Slush visserligen är en generell god känsla – folk är glada över att träffa varandra bortom skärmarna – men att det samtidigt finns ett tydligt samtalsämne bland såväl investerare som startupföretag:

– Det är många som står inför samma utmaningar om att man behöver röra sig mot lönsamhet snabbare än man hade tänkt. Tillväxt premieras inte lika hårt som det har gjort tidigare. Det är generellt så bland många bolag som är här i alla fall, säger Johannes Schildt.

I somras tog Kry in 1,6 miljarder kronor i en nyemission, från bland annat Ontario Teachers’ Pension Plan via Teachers’ Venture Growth, P Capital Partners, Index Ventures, Accel, Project A och Creandum. På ägarlistan finns tidigare även en rad techkändisar såsom medgrundaren Joachim Hedenius, Spotifys Daniel Ek genom Antheia, Izettle-grundaren Jacob de Geer genom FWH Investment, samt Klarna-paret Sebastian och Nina Siemiatkowski.

ANNONS

Efter den senaste neddragningen lämnade Krys styrelseordförande Magnus Nilsson bolaget i det tysta, och klubban togs över av Rickard Lindström, som även tidigare har varit ordförande.

Förutom neddragningarna ser Johannes Schildt även andra utmaningar för Kry – nämligen lagar och regler som sätter käppar i hjulet.

– Stundtals är det regulatoriska hinder som står i vägen. Vi bedriver en stor vårdleverans och det finns utmaningar i det. Men för att accelerera ytterligare så finns det i många länder regulatoriska utmaningar och hinder. Det handlar oftast inte om rena blockeringar, men hinder som gör att vi inte kan rulla ut våra lösningar riktigt så snabbt som vi hade önskat, säger han.

Tidigare har Kry haft mer fokus på att undersöka nya marknader – men det kommer nu att behöva stå tillbaka.

– Vi har väldigt stort fokus på Norden med Sverige, Norge, samt Frankrike och Storbritannien som är våra stora marknader. Givet omständigheterna nu så har vi mindre fokus på expansion på nya marknader och mer fokus på att gå djupare i de marknader som vi redan är i, säger Johannes Schildt.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS