Företag som verkar inom samhällskritiska områden tvingas prioritera säkerhetsplanering som aldrig förr. Experter ser fyra framträdande trender på hur de stärker sitt skydd.
Fyra trender – så stärker bolag skyddet efter cyberhoten
Mest läst i kategorin
Hoten mot samhällsviktig infrastruktur har ökat.
Misstankar om cyberattacker involverar allt från när tjänster på Malmö stads hemsida ligger nere, enligt Sveriges Radio, till det faktum att brott mot dricksvattenanläggningar i Västra Götaland och Halland sker ungefär var femte dag, rapporterar Dagens Nyheter.
Missa inte: Ryska hackare attackerade Firefox-användare. Realtid
Realtid har tidigare rapporterat om att kriminella hyrs in som ryska ombud för att genomföra hybridoperationer, vilket också pekas ut som ett stort hot mot Sverige.
Detta kräver att företag proaktivt bygger upp sin motståndskraft. Johan Wiktorin, säkerhetsexpert och medgrundare av Intil, lyfter fyra viktiga strategier som företag bör överväga.
Granska den nära omgivningen
Den första trenden handlar om att granska sina affärspartners. Företag undersöker noggrant om leverantörer eller kunder kan utgöra en säkerhetsrisk.
”Man bör fråga sig om det finns tecken på kopplingar till organiserad brottslighet eller främmande makt”, säger Wiktorin till Dagens Industri.
Läs mer: Experten: AI-kapplöpningen är ett självmordsrace. Realtid
Den andra trenden är diversifiering av leverantörer, särskilt inom cybersäkerhet. Att förlita sig på en enda aktör ökar sårbarheten.
”En ökad diversifiering är lite dyrare, men det minskar riskerna”, förklarar han Wiktorin.
Bunkrar upp med reservkraft
Företag bygger också upp lager av kritiska komponenter för att hantera störningar i leveranskedjan.
Slutligen investerar allt fler i reservkraft för att klara avbrott i el och kommunikation.
”Avbrott i infrastruktur är en av de största orosmomenten”, konstaterar experten och förklarar att vissa verksamheter har skaffat egna reservkraftnät.
Läs mer: Våg av cyberhot: Nu krävs modernare cybersäkerhet. Dagens PS