Realtid

Fritzson säljer tidssynk till Turkiet: ”En miljardmarknad”

Crister Fritzson, vd för Net Insight. Foto: Anders Frick
"Tidssynkronisering kanske låter som en liten nischprodukt, men faktum är att det för ett 5G-nät är en relativt stor del. Man brukar säga att kostnaden för synk står för 2-5 procent av de totala utrullningskostnaderna, vilket alltså innebär att detta är en miljardmarknad", säger Crister Fritzson, vd för Net Insight. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Klockorna måste gå rätt – annars kraschar de tekniska systemen. Det insåg SJ:s tidigare vd Crister Fritzson redan när han var vd för rundradiobolaget Teracom. Idag är han vd för Net Insight som säljer lösningar för tidssynkronisering till telekombranschen. Störst kund hittills är mobiloperatören Türk Telekom, men nu nosar Net Insight även på marknaden för elnät.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En dag upptäckte norrmännen att det inte gick att se på digital-tv när GPS-signalerna stördes ut av ett förbiflygande stridsflygplan. Det blev starten till Net Insights tjänst för tidssynkronisering som inte är beroende av GPS-systemet.

Flera år har gått sedan dess, men behovet av tidssynkronisering har inte minskat. Tvärtom så gör både oroligheterna i världen och det ökade kommunikationsbehovet bland världens mobiltelefoner att behovet ökar. Det räcker liksom inte att ringa Fröken Ur för att få tillräckligt exakta uppgifter.

I höstas fick Net Insight ett kontrakt tillsammans med sin partner Geartech Technologies för leverans till en kanadensisk mobiloperatör.  Avtalet var det första på den nordamerikanska marknaden inom 5G, men sannolikt långt ifrån det sista.

– Tidssynkronisering kanske låter som en liten nischprodukt, men faktum är att det för ett 5G-nät är en relativt stor del. Man brukar säga att kostnaden för synk står för 2-5 procent av de totala utrullningskostnaderna, vilket alltså innebär att detta är en miljardmarknad, säger Crister Fritzson till Realtid.

I slutet av 2021 tecknade Net Insight avtal med den turkiska mobiloperatören Türk Telekom, ett kontrakt som är värt 25 miljoner dollar. Bland kunderna finns även Tre i Sverige – dock genom en mindre affär, värd 2 miljoner kronor. 

Vad har ni för konkurrenter?
– Vi är unika på hur vi löser detta för 5G, men visst finns det standarder såsom IEEE 1588, eller PTP som den även kallas, men för att klara detta i ett 5G-nät kräver dagens lösningar hårdvarustöd i alla noder. Men med vår lösning levererar vi PTP över en vanlig VPN-koppling, det har vi inte sett någon annan som gör, säger Crister Fritzson.

Nöjer ni er med telekombranschen?
– Nej, för faktum är att tidssynkronisering behövs av många industrier, inte minst inom elnät med förnyelsebara energikällor. Just nu genomför vi ett antal tester tillsammans med aktörer där, men fokus är än så länge 5G, säger Crister Fritzson.

Största ägare av Net Insight är Briban Invest, vid sidan av Avanza Pension, Nordnet Pensionsförsäkring, Handelsbanken Fonder och Nordea Liv & Pension. Att omsättningen minskade från 451 miljoner kronor 2018 till 388 miljoner kronor 2021 beror enligt Crister Fritzson på att bolaget har avyttrat två verksamheter i form av produktområdet SYE och dotterbolaget Scheduall. Crister Fritzson säger samtidigt att tillväxten de senaste åtta kvartalen har varit stark och att lönsamheten under 2022 var den högsta i företagets historia. Omsättningen under 2022 blev drygt 475 miljoner kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]