AI håller på att förändra vården i grunden genom att upptäcka dolda sjukdomar i tid och erbjuda innovativa behandlingar. Mycket pekar på att tekniken kan förändra hälsa och vård för alltid.
Från ansiktsbilder till diagnoser – så förändrar AI vården
Mest läst i kategorin
Med hjälp av avancerade algoritmer kan AI-teknik redan i dag identifiera sjukdomar tidigt – vilket öppnar för snabbare och mer precis behandling, skriver BBC.
Ett exempel är Will Studholme, som via en AI-analys fick diagnosen benskörhet efter att han sökte vård för matförgiftning.
Missa inte: Svenskarna ger tummen upp för AI i vården. Realtid
”Jag känner mig väldigt lyckligt lottad”, säger han och berättar att hans diagnos annars hade varit osannolik med tanke på att han är man, relativt ung och utan tidigare frakturer.
Banbrytande AI-metod
Vid Göteborgs universitet har forskare utvecklat en banbrytande AI-metod som kan mäta puls, blodtryck och syresättning genom att analysera ansiktsbilder, detta för att snabbt kunna bedöma infektionsgrad.
Tekniken, som kombinerar kamera och avancerad programvara, testades på över 200 patienter under pandemin och visade lovande resultat.
”Mätningarna är snabbare, enklare för patienterna och minskar risken för smittspridning via utrustning”, säger Stefan Malmberg, specialistläkare vid Sahlgrenska Akademin, i ett nyhetsinlägg från Göteborgs Universitet.
Nya läkemedel
Samtidigt används AI för att utveckla helt nya läkemedel.
Nobelpristagaren David Baker och hans team har med hjälp av AI designat proteiner som kan användas för behandling av sjukdomar som tidigare varit svåra att behandla.
Detta öppnar upp för möjligheter att behandla till exempel hjärntumörer eller svåra influensor.
”Designade proteiner kan lösa många av vår tids största medicinska problem”, säger Baker till El Páis.
Ett annat exempel på samma metod kommer i formen av ett grönt piller – ett AI-utvecklat läkemedel som har potential att revolutionera behandlingen av bland annat vissa tropiska sjukdomar eller andra sjukdomar som kräver hög precision i läkemedelsutvecklingen.
Många utmaningar
Men utmaningar kvarstår – från höga utvecklingskostnader till att göra behandlingar tillgängliga för de som behöver dem mest.
Kritiker menar att tekniken behöver bli mer rättvist fördelad för att nå sin fulla potential, skriver El Páis.
Trots dessa hinder tror många forskare och experter att AI har potential att skapa en mer rättvis och effektiv vård i framtiden.
Läs mer: Hur säkert är det att släppa in AI i vården? Dagens PS