En bråkdel av företagen har full beredskap mot cyberhot. Samtidigt tänker många av dem spendera mer pengar på cybersäkerhet, men experten varnar för att stirra sig blind på endast tekniken.
Få företag fullt rustade mot cyberhot: "Förödande"
Mest läst i kategorin
Trots stora satsningar på cybersäkerhet har få företag motståndskraft inom alla kritiska områden, enligt PWC:s globala rapport.
Endast två procent av företagen uppger att de har en full beredskap mot cyberhot. Endast en tredjedel av dem har tydliga riktlinjer för verksamheten om data försvinner.
”Bristande motståndskraft när det gäller cyberhoten kan vara förödande”, säger Marie Strömberg, rådgivare och cybersäkerhetsexpert på PWC Sverige, i ett pressmeddelande.
Läs mer: Sveriges domstolar utsatta för cyberattack. Realtid
Får olika konsekvenser
Få bolag mäter cyberriskers finansiella påverkan. Endast 15 procent gör detta i hög grad.
De ekonomiska konsekvenserna från cyberhot kan också se olika ut, menar Strömberg. Vid en ransomware-attack krävs man på en betalning direkt, medan finansbolag kan drabbas hårt av sanktioner.
”Företag behöver göra en riskanalys, titta på sannolikheten att något inträffar och vilka konsekvenser det kan få, och därefter besluta om åtgärder”, säger Strömberg till Realtid.
Missa inte: Hackerattack mot Teamviewer – Ryssland pekas ut. Realtid
”Håll det på rätt nivå”
Molnrelaterade hot, hackerattacker och tredjepartsrisker rankas som de största orosmomenten inför 2025.
77 procent av företagen planerar att öka sina cybersäkerhetsbudgetar, men Strömberg varnar för att enbart tekniska lösningar inte räcker.
Utbildningsinsatser för anställda är en ofta eftersatt del av säkerhetsarbetet. För att sådana ska kännas relevanta för medarbetarna behöver företag jobba mycket med uppföljning.
”Det är viktigt att inte göra det för komplext och hålla det på rätt nivå”, säger hon till Realtid.
Läs mer: Cyberattacker mot molntjänster exploderar – så skyddar du dig. Realtid