Realtid

Experten: AI-kapplöpningen är ett självmordsrace

Experten: Kinas och USA:s kapplöpning ett självmordsrace
Max Tegmark har länge varnat för de existentiella hoten med AI. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Kina och USA leder tävlingen om att utveckla artificiell generell intelligens (AGI), en form av AI som kan överträffa mänsklig intelligens i alla avseenden. Men experten varnar för att denna tävling är farligare än många inser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi är mycket närmare att bygga AGI än att förstå hur vi ska kontrollera den. Det gör denna tävling till mer än en risk – det gör den till ett självmordsrace”, säger AI-forskaren Max Tegmark, som är president för Future of Life Institute, till CNBC.

Kapplöpningen om AGI handlar inte bara om teknologiskt avancemang, utan även om att forma framtidens maktbalans och ekonomiska möjligheter.

Missa inte: Klonad AI-röst lurade bankernas säkerhetssystem

Tekniken har potential att revolutionera allt från sjukvård och utbildning till energi och försvar. Länder som lyckas utveckla och kontrollera AGI först kan få enorma fördelar, både ekonomiskt och geopolitisk.

”Med AGI kan vi skapa system som löser problem vi inte ens kan förstå i dag”, säger Tegmark.

Spelet om makt

För både Kina och USA är AGI inte bara ett teknologiskt mål, utan också ett medel för geopolitisk makt. Kina hoppas att AI ska stärka dess position på den globala arenan och samtidigt driva ekonomisk tillväxt genom effektivisering och nya affärsmöjligheter.

”Med AI vill Kina skapa nya exportmodeller och förbättra allt från regeringsarbete till företagsinnovation”, säger Abishur Prakash, geopolitisk strateg vid The Geopolitical Business, till CNBC.

ANNONS
Experten: AI-kapplöpningen är ett självmordsrace
AGI kan lösa problem vi inte ens kan förstå i dag, menar Max Tegmark. Man han är inte odelat optimistisk över utvecklingen av tekniken. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)

USA försöker bromsa Kinas framsteg genom att begränsa dess tillgång till avancerad teknologi som är avgörande för att träna AI-modeller. Kina har svarat med att satsa på en inhemsk chipindustri för att minska sitt beroende av väst.

Läs mer: Svenska forskaren larmar: AI måste regleras nu. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Förödande konsekvenser

Men samma potential som gör AGI till en teknologisk helig graal är också det som gör den farlig.

Om tekniken används utan tillräckliga säkerhetsåtgärder kan det få förödande konsekvenser, från att eliminera jobb och skapa ojämlikhet till att utveckla autonoma vapensystem – eller till och med underminera mänsklig kontroll över tekniken själv.

Missa inte: ChatGPT och reklam – snart i en skärm nära dig? Realtid

Enligt experter är det därför tävlingen mellan Kina och USA inte bara en fråga om vem som når målet först, utan också om hur det görs och vad det innebär för mänsklighetens framtid.

ANNONS

Balansgång

Kinas och USA:s tävling om AGI speglar inte bara deras ambitioner att dominera framtidens teknologi, utan också de båda ländernas utmaningar att hantera riskerna.

För Kina handlar det om att balansera innovation och upprätthållandet av Kommunistpartiets strikta kontroll över samhället – eftersom teknologin riskerar att bli en kraft som ingen kan kontrollera.

Läs mer: Konflikten mellan Elon Musk och Open AI ökar. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]