Europa behöver inte skapa egna AI-plattformar för att lyckas. Kontinentens techindustri kan blomstra ändå, menar Skypes grundare.
Europa kan vinna i AI-racet – trots USA:s försprång
Mest läst i kategorin
Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapitalbolaget Atomico, tror att Europa har potential att lyckas inom artificiell intelligens (AI) – trots det enorma finansieringsgapet mellan europeiska och amerikanska företag.
Genom att fokusera på att utveckla applikationer ovanpå de stora AI-plattformarna, som Open AI och Google, kan europeiska startups skapa värde, menar han.
Missa inte: Jakten på AI:s verkliga fördelar: ”Enormt”. Realtid
”Se vad som hände med mobilteknologi och molnet: det finns bara några få leverantörer i världen, men de möjliggör tusentals affärsmöjligheter”, säger Zennström till Financial Times.
Han menar att alla företag inte behöver utveckla egna stora språkmodeller (LLM), utan att det finns stora möjligheter att skapa applikationer som bygger på befintlig infrastruktur.
Utbredd pessimism
Zennströms optimism kontrasterar mot den ökande oron bland europeiska beslutsfattare och investerare över USA:s försprång inom AI.
En rapport från Atomico visar att pessimismen bland europeiska entreprenörer är utbredd. Hela 40 procent av de tillfrågade grundarna är mindre optimistiska om framtiden för europeisk tech än året innan. Investeringarna i europeisk tech har också minskat för tredje året i rad.
Läs även: AI ska hjälpa Sverige försvara Östersjön. Dagens PS
Trots detta anser Zennström att de negativa rösterna överdriver problemen.
”Det är ett europeiskt problem att bara prata om problemen”, säger han.
Zetterström lyfter fram att europeiska företag som Mistral i Frankrike och Tysklands Black Forest Labs visserligen ligger efter amerikanska jättar som Open AI och Google i att utveckla grundläggande AI-modeller, men att Europa ändå gör framsteg.
Krävs mycket pengar
Han pekar på specialiserade startups som Corti och DeepL som exempel på företag som skapar värde inom specifika applikationsområden.
Zennström erkänner dock att det finns utmaningar.
”För att lyckas med AI krävs mycket pengar, data och distributionskanaler. Det ger stora teknikjättar ett försprång”, säger han till Financial Times, och konstaterar att den ekonomiska makten alltjämt koncentreras till ett fåtal aktörer.
Läs även: Då utrotar AI mänskligheten – enligt nobelvinnaren Geoffrey Hinton. News55