Realtid

Esse om Easees farliga laddboxar: ”En tidsfråga innan det skulle upptäckas”

"Ju mer jag grävt i detta och pratat med installatörer i branschen, desto mer uppenbart är det att Easee försökt sälja en produkt billigare än alla andra genom att ta genvägar," säger Peter Esse.
"Ju mer jag grävt i detta och pratat med installatörer i branschen, desto mer uppenbart är det att Easee försökt sälja en produkt billigare än alla andra genom att ta genvägar," säger Peter Esse.
Anders Frick
Uppdaterad: 18 mars 2023Publicerad: 18 mars 2023

Teknikbloggaren Peter Esse sågar Easees förklaring att laddboxarna Easee Home och Easee Charge skulle vara säkra. Han menar att boxarna inte bara är livsfarliga just nu, utan att de dessutom blir sämre över tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i onsdags som Elsäkerhetsverket utfärdade säljstopp för laddboxarna Easee Home och Easee Charge. Även de ca 100 000 boxar som redan har installerats i Sverige måste åtgärdas av tillverkaren.

Distributören Distit med dotterbolaget Efuel hävdade att försäljningsstoppet enbart gäller Sverige. Det höll Elsäkerhetsverket dock inte med om, utan hävdar att stoppet gäller i hela EU och EES. 

Easee har kontrat och menar att boxarna visst är säkra –  ett påstående som teknikbloggaren Peter Esse definitivt inte håller med om:

– Ju mer jag grävt i detta och pratat med installatörer i branschen, desto mer uppenbart är det att Easee försökt sälja en produkt billigare än alla andra genom att ta genvägar. Av allt att döma var detta bara en tidsfråga innan det skulle upptäckas. Att det var just svenska myndigheter som upptäckte bristerna har nog mer att göra med hur långt framme vi är inom elektrifiering i det här landet. Inte att vi har några andra standarder och krav än någon annan europeisk elsäkerhetsmyndighet, säger Peter Esse till Realtid.

Med 700 000 sålda laddboxar i EU och EES så uppskattar han att kostnaden kommer att hamna på närmare tre miljarder kronor – och då räcker det inte med att permittera och ta in mellan en halv miljard och en miljard norska kronor.

– Idén om att det skulle lösa sig med en jordfelsbrytare för en femhundring, tja vad ska man säga om den. Saknas det ett DC-skydd så är den jordfelsbrytaren som behöver sättas in i centralen ganska så mycket dyrare. Med jobb och koordinering är kostnaden i nivå med en helt ny laddbox, säger Peter Esse.

Easee har klassificerat laddboxarna med standarden IP54, vilket innebär att den ska klara av damm och vattenstänk – men detta når boxarna inte upp till.

– Det betyder i klarspråk att boxarna från Easee riskerar att åldras i förtid, vilket innebär att elsäkerheten minskar över tid. Så från att eventuellt inte klara av att skydda hus och hem från en olycka så kan det uppstå problem att boxen inte klarar av att skydda sig själv, säger han.

ANNONS

Men det stannar inte där. Boxarna har även CE-märkning som tas fram genom en självskattning, men enligt Elsäkerhetsverket kan den helt enkelt inte vara gjord.

– Detta betyder att det knappt finns någon elektronik kvar i boxen, förutom höljet, som inte behöver bytas ut, säger Peter Esse.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]