19 feb. 2025

Realtid

Deepseek-grundaren nära Kinas politiska elit: "Olustigt"

Deep Seek
The Economist rapporterar att Liang Wenfeng själv har beskrivit situationen för premiärminister Li Qiang som att "kinesiska företag försöker komma ikapp USA:s försprång". (Foto: Dita Alangkara/AP/NTB/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 31 jan. 2025Publicerad: 30 jan. 2025

Bakom det uppmärksammade AI-företaget Deepseek står en man med allt starkare band till Kinas maktcentrum. Liang Wenfeng blev nyligen inbjuden till ett exklusivt möte med Kinas premiärminister Li Qiang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mötet, som ägde rum den 20 januari, ses som en tydlig signal om Deepseeks strategiska betydelse för den kinesiska staten, skriver The Economist.

”Det lägger en skugga över både bolaget och grundaren”, säger en anonym analytiker vid en kapitalförvaltare i Hongkong till Dagens Industri – som kallar kopplingen till Kinas maktskikt ”olustig”.

Missa inte: Kinas AI pressar USA – men öppnar dörrar för Sverige. Realtid

Slog ner som en bomb

Deepseek har på kort tid gått från att vara en okänd uppstickare till att bli en central spelare i kampen om AI-dominans mellan Kina och USA.

För knappt en vecka sedan slog bolagets senaste chattbot ner som en bomb – inte för att AI-modellen nödvändigtvis är bättre än vare sig Open AI:s ChatGPT eller Anthropic Claude, men för att Deepseek ska ha lyckats bygga den med äldre hårdvara och till en bråkdel av priset.

Detta fick marknaden i måndags att skaka i sina grundvalar och chipjätten Nvidias aktie att störtdyka med 17 procent.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

”En stor gud”

ANNONS

Kinesiska statliga medier har snabbt omfamnat Deepseek som en nationell tillgång. En statskontrollerad tidning har till och med kallat Wenfeng för ”en stor gud”, enligt DI.

Deep Seek
Deep Seeks chattbot blev snabbt den mest nedladdade appen i USA. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Hans bakgrund är anmärkningsvärd. Född i en lärarsläkt i en fattig by nära Zhanjiang, visade han tidigt exceptionell matematisk begåvning.

Missa inte: Sam Altman om Deepseek: ”Uppfriskande”. Dagens PS

Efter studier vid det prestigefyllda Zhejiang University byggde han upp hedgefonden High-Flyer, som enligt The Economist kom att förvalta över 100 miljarder yuan (14 miljarder dollar) innan den krympte kraftigt 2021.

Tusentals censurerade frågor

Men kritiker menar att Deepseeks nära relation till Kinas regim är problematisk.

Dess AI-modeller måste godkännas ideologiskt av de kinesiska myndigheterna, skriver Affärsvärlden. Bolaget måste programmera in mellan 5 000 och 10 000 frågor som AI:n ska vägra svara på – främst rörande politik, ideologi och kritik av kommunistpartiet.

ANNONS

Läs mer: Svenska experten om betydelsen av Kinas nya AI. Dagens PS

När DI testade Deepseeks chatbot med en fråga om massakern på Himmelska fridens torg 1989 blev svaret kort: ”Låt oss tala om något annat.”

Utreder bolaget

Deepseeks plötsliga framgångar har också väckt frågor om hur företaget kunde utveckla en så avancerad AI-modell med begränsade resurser.

Microsoft och Open AI utreder om bolaget kan ha kommit över data på otillåtna sätt – anklagelser som Deepseek ännu inte har kommenterat, skriver Bloomberg.

Läs även: Expert varnar: USA tappar AI-ledningen till Kina. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS