Realtid

Dataproblem för Lunds universitet – ”Påtryckningar från Google”

Lunds Universitet kommer med kort varsel att införa en personlig begränsning på 10 GB per student.
Lunds Universitet kommer med kort varsel att införa en personlig begränsning på 10 GB per student.
Anders Frick
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

Lunds universitets drygt 100 000 studenter måste omedelbart rensa bort stora delar av materialet på sin digitala lagringsyta – annars kommer hela universitetsdomänen att låsas. Och det måste gå fort: Den 1 februari spärras universitetet. Samma sak kan även komma att drabba fler universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Lunds universitet är under påtryckningar från Google, eftersom vi har vida överstigit gränsen (quotan) på vår totala tillåtna lagringsvolym. Vi använder runt 350 TB av de tillåtna 120 TB, vilket ska delas på mer än 100 000 studenter. Det tidigare obegränsade lagringsutrymmet har nu omvandlats till en hård quota, vilket betyder att studentdomänen kommer att låsas av Google 1 februari om vi inte löser detta problem. Om detta skulle inträffa, kommer inga studenter att kunna redigera sina filer”, skriver universitetet i ett meddelande till alla studenter.

Universitetet kommer därför, med kort varsel, att införa en personlig begränsning på 10 GB per student.

John Westerlund, it-direktör på Lunds universitet, säger att när universitetet slöt avtalet med Google för 15 år sedan så talades det om obegränsade mängder data, men att man nu alltså har fått nya besked.

Om ni inte lyckas minska användningen av lagringsutrymmet så mycket som Google kräver – finns det då någon möjlighet för er att istället betala er ur situationen?
– Vi har en pågående dialog med Google kring alternativ, men dom har inte meddelat något kring siffror ännu. Det är lite för tidigt i processen för det. Vi utvärderar alla alternativ, men vi har stor hjälp av studentkårerna att få ut informationen och studenterna som plockat bort stora volymer, säger John Westerlund till Realtid.

Lunds universitet är dock inte ensamt om att använda Googles lösningar. Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, och Högskolan i Borås är tre andra akademiska institutioner som också använder Google för sina studenters e-post, och därmed kan komma att påverkas. De flesta övriga universitet och högskolor har dock numera övergått till Microsoft 365.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS