Många lägger verksamheten i datormolnet och outsourcar personalen, men nätbanken Avanza gör tvärtom. Bankens it-strategi är istället egna serverhallar med fast anställda it-tekniker och utvecklare.
Därför använder Avanza egna serverhallar
Mest läst i kategorin
Trenden i it-branschen är tydlig: Tjänster läggs alltmer i externa molntjänster, samtidigt som it-personalen består av konsulter och underleverantörer. Nätbanken Avanza går dock motsatt väg och utvecklar, driftar och underhåller sina lösningar inhouse – något som man har gjort under många år.
– Vårt stora tekniklyft gjorde vi för tio år sedan, och 2017 implementerade vi vårt helt nya handelssystem. Under coronapandemin uppgraderade vi skalbarheten i systemen, men jag skulle säga att våra system idag är fruktansvärt effektiva. Jag skulle inte vilja byta it-stack med någon annan konkurrent på marknaden, säger Rikard Josefson, vd för Avanza, till Realtid.
Avanza har tidigare aviserat kostnadsökningar – något som kommer att fortsätta under 2022. Men den förväntade kostnadstillväxten på 20 procent i år är inte specifikt it-relaterad, utan det handlar helt enkelt om ytterligare personal som ska anställas.
”Ibland påstår folk att vi har jättestora it-investeringar framför oss, men det är helt enkelt inte sant. Vi balanserar inte ens utvecklingskostnaderna i balansräkningen utan tar dem direkt.”
– När vi investerar i it så innebär det nästan alltid att vi anställer fler medarbetare. Av våra 600 anställda idag skulle man, lite förenklat, kunna säga att hälften är techmänniskor. Vi lägger alltså nästan inga materiella tillgångar i balansräkningen utan vill minimera den posten, säger Rikard Josefson.
Han säger också att det rent ekonomiskt är en fördel med att ha både personal och servrar inhouse.
– Vi jobbar med att hålla it-grejerna fräscha och vår strategi är att bygga bort lite it-skuld varje dag så att det inte blir något gigantiskt skuldberg till slut. Ibland påstår folk att vi har jättestora it-investeringar framför oss, men det är helt enkelt inte sant. Vi balanserar inte ens utvecklingskostnaderna i balansräkningen utan tar dem direkt, säger han.
Helt molnfritt är dock inte Avanza. En hel del tjänster körs där, men inte det som bolaget kallar för sin produktion – alltså själva kärnverksamheten i form av handelsplattformen.
– Vi skulle mycket väl kunna köra vår produktion i molnet, men molnet innebär ju inte precis att man skickar upp data i atmosfären utan bara att man lägger sina data i någon annans serverhall. Vi tycker helt enkelt det är bättre att lägga dem i våra egna serverhallar, säger Rikard Josefson.
Nyligen aviserade Avanza ett samarbete med kryptoaktören Safello. Med en avsiktsförklaring i bagaget ska nu Avanza och Safello utreda hur kryptotillgångar skulle kunna säljas via Avanzas plattform.
– Målet är att skapa en Avanzaupplevelse men att själva handeln sker på Safellos plattform. För att komma vidare i diskussionerna behöver vi involvera många människor och det var anledningen till att vi tecknade detta letter of intent. Innan sommaren hoppas vi vara färdiga med diskussionerna, säger Rikard Josefson.
Er konkurrent Nordnet hade nyligen stora framgångar i Danmark – hur ser du på en eventuell internationell expansion?
– Det skulle säkert kunna hända någon gång i framtiden, men vi har just nu 7 procent marknadsandel i Sverige och med ett mål på 10 procent så har vi otroligt stora tillväxtmöjligheter här. Sverige är vårt fokus och vi slipper en hel del komplexitet genom att vi bara behöver anpassa oss efter en legal miljö. Men visst, någon gång down the road så skulle det vara kul att ta Avanza till andra marknader, även om det inte är aktuellt de närmaste åren, säger Rikard Josefson.