Cyberhot, kompetensbrist och en allt snabbare teknikutveckling pressar den globala banksektorn. Samtidigt pekar nya investeringar i generativ AI och ESG-frågor ut vägen framåt.
Banksektorn: Cyberbrott hotar tillväxten
Mest läst i kategorin
Makroekonomin är fortsatt utmanande och kompetensbristen skriande.
Det är åtminstone 120 globala bank-vd:ar överens om.
Missa inte: Cybersäkerhet prioriteras för lite: ”Affärskritiskt”. Realtid
Av dessa är åtta av tio överens om att banksektorn kräver omfattande investeringar i generativ AI för att driva tillväxten, visar en färsk rapport från KPMG.
”Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart och bankerna måste tänka nytt för att säkra tillgången på relevanta kompetenser då det kommer att bli avgörande för att trygga tillväxten”, säger Karin Sancho, Partner och Head of Financial Services på KPMG Sverige, i ett pressmeddelande.
Måttlig optimism
Cyberhoten mot finanssektorn ökar – och i en majoritet av uppdagade hackerattacker har känsliga uppgifter läckt.
Enligt KPMG:s rapport ser 81 procent av vd:arna cyberbrott som det största hotet mot organisationens tillväxt de kommande tre åren. Detta förstärks av en osäker geopolitisk miljö och svängande kapitalmarknader.
Läs mer: Cyberfiasko: Rysslands försvar blottlagt och förödmjukat. Dagens PS
Trots dessa hinder är optimismen ändå rätt måttlig. Två tredjedelar av de tillfrågade v:arna är försiktigt optimistiska kring tillväxtmöjligheterna de kommande tre åren – och 58 procent tror att ESG-investeringar kan ge avkastning inom tre till fem år.
”Efter pandemin har banksektorn tvingats hantera omfattande utmaningar i termer av ökade hot, krav och en radikalt ökad teknologisk utvecklingstakt. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga krävs nya angreppssätt och förbättrad förmåga att realisera resultat från investeringar”, säger Sancho.
Missa inte: Nytt nätfiske avslöjat – tar full kontroll över datorn. Realtid