Realtid

Backlash mot AI: "Ett orättvist angrepp"

En bild på den brittiska skådespelerskan Julianne Moore under ett evenemang.
Skådespelerskan Julianne Moore är en av de kändisar som har undertecknat ett öppet brev till AI-industrin. (Foto: Jordan Strauss/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Fler än 25 000 kreativa proffs, från författare till musiker, varnar AI-företag att olicensierad användning av deras verk utgör ett allvarligt hot mot deras yrkesframtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En bred allians av kreativa yrkesutövare, från Radiohead-sångaren Thom Yorke till skådespelerskan Julianne Moore och författaren Kazuo Ishiguro, har undertecknat ett öppet brev till AI-industrin med krav på att deras arbete inte används utan tillstånd för att träna sina modeller.

Över 25 000 kreativa personer har skrivit under uttalandet, där man beskriver olicensierad användning av konstnärligt material som ett ”allvarligt och orättvist hot” mot yrkesverksamma inom kultursektorn, rapporterar The Guardian.

Läs även: Open AI inte längre herre på täppan. Realtid

Betalar inte

Protesten är organiserad av den brittiske kompositören och före detta AI-chefen Ed Newton-Rex och syftar till att belysa hur techbolagen använder enorma mängder data – i detta fall kreativa verk – utan att betala för det.

”Det finns tre nyckelresurser som AI-företag behöver för att bygga sina modeller: människor, datorkraft och data”, säger Newton-Rex.

Han menar att medan stora summor läggs på teknisk expertis och datorkapacitet, förväntas konstnärers verk vara gratis tillgängliga som ”träningsdata”.

Enligt The Guardian är det här inte den enda juridiska processen mot techbolag.

ANNONS

I USA har författare som John Grisham och George RR Martin stämt Open AI för upphovsrättsbrott. Liknande fall pågår där stora skivbolag som Sony Music och Warner Music Group stämt AI-plattformar inom musik.

Missa inte: Etiska dilemman när AI återupplivar döda kändisar. News55

Söker lösning

Förra året samlades både författare och skådespelare i Hollywood mot techbolagens olicensierade användning av deras arbete som träningsdata. Detta ledde till en flera månader lång strejk.

En talesperson för brittiska regeringen har meddelat att man lyssnar till både AI-bolag och kultursektorn för att hitta en balanserad lösning i upphovsrättsfrågan.

Läs även: Jakten på AI:s verkliga fördelar: ”Enormt”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]