Misslyckas man i AI-racet riskerar man att gå samma öde till mötes som Altavista. I kampen om framtiden hyllas 60-timmarsveckan som idealet – från Silicon Valley till Stockholm.
All work, no play – här är det minst 60 timmar i veckan som gäller


Mest läst i kategorin

I KORTHET
- Techjättar och svenska AI-bolag driver på för längre arbetsveckor (minst 60 timmar) som en nödvändig strategi för att accelerera utvecklingen mot AGI.
- Ledare som Googles Sergey Brin och Sana Labs Joel Hellermark menar att extra arbetstimmar är avgörande för att vinna det globala AI-racet – trots varningar om arbetsmiljörisker och lagbrott.
- Trenden med ökad närvaro på kontoret breder ut sig även utanför AI-sektorn, med företag som Amazon, AT&T, JP Morgan Chase och Goldman Sachs som liknande exempel.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
För en månad sedan kom New York Times över ett internt pm från Googles medgrundare Sergey Brin adresserat till techjättens AI-team.
”60 timmar i veckan är precis rätt punkt för produktivitet”, menar techprofilen – och uppmanar sina anställda att vara på kontoret ”åtminstone varje vardag”.
Missa inte: Lovable vill göra Stockholm till Europas AI-huvudstad. Realtid
Endast på så vis kommer Google att kunna leda utvecklingen av AGI, den punkt där maskiners intelligens sägs kunna matcha eller överträffa människans – åtminstone enligt Brin.
”Jag tror att vi har alla ingredienser för att vinna detta race, men vi måste turboladda våra ansträngningar”, skriver Googles grundare enligt New York Times.
Inget 9-till-5-bolag
Slående lika formuleringar återfinns i ett brev som Joel Hellermark, grundare och vd för svenska AI-bolaget Sana Labs, nyligen skickade till sina anställda.
Brevet, som Breakit har tagit del av, betonar att ”Sana inte är ett 9-till-5-bolag” och att ”60-timmars arbetsvecka är en ’sweet spot'”.
”Nu accelererar konkurrensen och racet mot AGI är igång. Vi har allt vi behöver för att vinna, men vi måste fortsätta pressa”, skriver Bri– förlåt, Hellermark – till sina anställda.

Det regnar pengar över Silicon Valley i AI-hajpen
USA och då främst Silicon Valley i San Francisco är största vinnarna när riskkapitalinvesteringarna nu ökar i AI-boomen.
Senaste nytt
”Under all kritik”
Hellermark, som grundade Sana när han var 19 år, hävdar att många anställda på bolaget har jobbat 70+ timmar i veckan – i sju år.
Enligt honom är det också nyckeln till företagets framgång.
Läs även: Finansjättarnas AI-panik: Risk för miljardfiasko. Dagens PS
Sanagrundarens pm har fått Sveriges Ingenjörer att se rött.
”Det är under all kritik och något som Arbetsmiljöverket skulle kunna slå ned på eftersom det ju faktiskt är ett lagbrott”, säger förhandlingschef Camilla Frankelius till Breakit.
Stöttas av tidigare anställd
Men nu backas Hellermark av ingen mindre än Anton Osika, grundare och vd för snabbväxande och hajpade AI-bolaget Lovable – och tidigare anställd på just Sana Labs.
”I Europa och Sverige så är det många som helt dismissar att jobba många timmar. Men de som jobbar många timmar gör det för att de är passionerade och vill göra det. Det är en tradeoff under en viss tid i sitt liv”, säger han till Breakit.

AI-företagen byter fot om säkerhet – för att utmana Kina
Donald Trump har bestämt sig för att avreglera AI-branschen i USA. Det har föranlett ett retorikskifte i Silicon Valley.
Osika är samtidigt något mer nyanserad i sin syn på arbetslivet. Enligt honom varierar det optimala antalet arbetstimmar från person till person – vissa kanske behöver färre timmar medan andra vill jobba uppemot 80 timmar.
Skräcken: Att glömmas bort
Trenden med återgång till kontoret – men förhoppningsvis inte längre arbetstider – är dock inte begränsad till AI-sektorn.
Företag som Amazon, AT&T, JP Morgan Chase och Goldman Sachs har också krävt tillbaka sina anställda till kontoren på heltid, skriver New York Times.
Missa inte: Svensken utmanar Nvidia – ”ung och lite galen”. Dagens PS
Både Brin och Hellermark varnar också för konsekvenserna av att inte hänga med i utvecklingen. Den sistnämnde drar paralleller till Altavista – sökmotorn som glömdes bort efter Googles intåg på marknaden.
”Om vi misslyckas kommer vi att bli bortglömda – precis som Altavista”, skriver Hellermark enligt Breakit.

Lugn – därför har AI inte tagit över ditt jobb än
AI kan klara svåra prov och skriva avancerade texter – men tekniken klarar ännu inte av att ersätta de flesta mänskliga yrken.

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden RealtidUnlocked