Kärnkraften har fått ett nytt lyft då techjättarna Amazon och Google investerar i små modulära reaktorer för att driva sina datacenter. Något som har fått aktiekurserna för kärnenergiföretag att stiga kraftigt.
Aktierna rusar när techbolagen satsar på kärnkraft
Mest läst i kategorin
Efterfrågan på kärnkraft ökar kraftigt i USA och aktier i kärnenergiföretag har nått nya rekordnivåer. Detta efter att techjättarna Amazon och Google ingått banbrytande avtal för att driva sina datacenter med små modulära kärnreaktorer (SMR).
Avtalen ses som ett steg i att återuppliva den amerikanska kärnkraftsindustrin och att minska beroendet av fossila bränslen, rapporterar Financial Times.
Aktier i amerikanska SMR-utvecklare som Oklo Inc och Nu Scale Power har rusat med 99 respektive 37 procent. Detta kommer efter att konkurrenterna X-Energy och Kairos Power säkrat finansiering för att installera nästa generations kärnreaktorer, vilka förväntas förse Amazon och Googles energikrävande datacenter med fossilfri elektricitet.
Missa inte: NCC vill slå sig in i kärnkraftsindustrin: ”Stor potential.” Realtid
Drivs fram av AI
Michael Terrell, senior chef för energi och klimat på Google, säger att målet är att tillhandahålla koldioxidfri energi dygnet runt. Detta som ska bli möjligt genom de SMR-anläggningar som Google avtalat om med Kairos Power, vilka beräknas ge 500 megawatt, tillräckligt för att driva en medelstor stad.
Den kraftigt ökande efterfrågan på el till datacenter för framförallt AI-tillämpningar, driver fram utvecklingen av kärnkraft som en pålitlig energikälla.
”Dessa investeringar visar att techindustrin inte längre litar på att förnybara energikällor och batterier kan leverera tillräckligt stabil och kostnadseffektiv kraft”, säger Seth Grae, vd för Lightbridge Corporation.
Läs även: Bankjättar backar kärnkraften: ”Vändpunkt.” Realtid
Oprövad teknik
Förutom Google och Amazon har även Microsoft investerat i kärnkraft.
Microsoft ingick nyligen ett 20-årigt avtal för att köpa el från det återstartade kärnkraftverket Three Mile Island, känt för den så kallade Harrisburgolyckan 1979. Samtidigt har Amazon köpt ett kärnkraftverk i Pennsylvania tidigare i år.
Missa inte: Palisades: Kärnkraftverket som gör comeback. Realtid
Men det är inte bara USA som satsar på ny kärnkraft. I flera länder, som Sverige, Storbritannien och Frankrike, planeras det att byggas nya kärnkraftsanläggningar.
Trots den ökade optimismen varnar kritiker för att den nya generationen kärnkraftsteknologi är oprövad och kan drabbas av förseningar och kostnadsöverdrag. Edwin Lyman, expert på kärnkraftssäkerhet vid Union of Concerned Scientists, menar att det är omöjligt att förutsäga de slutliga kostnaderna för dessa reaktorer.
Läs även: Kärnkraften gör comeback i USA: ”Otroligt symboliskt.” Realtid