05 apr. 2025

Realtid

AI-hajpen möter den krassa verkligheten

AI
AI skulle ta över allas jobb, men så har det ännu inte blivit. (Foto: Canva)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

AI:s intåg i arbetslivet har omgärdats av stora löften och skrämmande prognoser. Verkligheten är betydligt mer försiktig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Trots miljardinvesteringar från techjättar som Alphabet och Microsoft har AI ännu inte gett märkbara ekonomiska effekter.
  • Användningen är låg – bara 5 procent av amerikanska företag har nyligen använt AI. Säkerhetsrisker och kostnader bromsar utvecklingen.
  • Klarna har ersatt kundtjänstpersonal med AI, men effekterna på arbetsmarknaden är begränsade. Samtidigt pressas AI-utvecklare till 60-timmarsveckor i jakten på framtidens teknik.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Trots höga förväntningar och miljardinvesteringar från världens största techbolag syns fortfarande få tecken på att artificiell intelligens har börjat förändra den globala ekonomin i grunden.

Det konstaterar The Economist i en omfattande genomgång av den så kallade AI-revolutionens faktiska effekter.

Missa inte: Deepfake-kandidat avslöjades under jobbintervju. Realtid

Techjättarna Alphabet, Amazon, Apple, Meta och Microsoft investerar tillsammans omkring 400 miljarder dollar i forskning och utveckling, främst kopplat till AI.

Deras aktiekurser har skjutit i höjden, med ett samlat börsvärde som har ökat med över 2 000 miljarder dollar under det senaste året – ett tecken på marknadens framtidstro.

Går långsamt

Men utanför Silicon Valleys bubblor märks än så länge få konkreta resultat.

ANNONS

Få företag har hittills tagit steget från pilotprojekt till faktisk produktivitetsökning. Enligt amerikanska statistikmyndigheten Census Bureau har bara 5 procent av företagen använt AI under de senaste två veckorna.

I Kanada är motsvarande siffra 6 procent och i Storbritannien 20 procent – men tillväxttakten är långsam.

Open AI stänger historisk finansieringsrunda

Open AI, som står bakom ChatGPT, tar in motsvarande cirka 400 miljarder kronor till en värdering på 3 000 miljarder kronor.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Små projekt

Många företag tvekar inför kostsamma AI-satsningar, inte minst på grund av säkerhetsrisker, opålitliga algoritmer och risken att tekniken snabbt blir omodern.

Andra fastnar i en snårskog av små pilotprojekt som aldrig leder till större förändringar.

Ett exempel är McDonald’s som nyligen stoppade ett AI-projekt efter att tekniken började lägga till 222 dollar i kycklingnuggets på kundernas beställningar.

Läs även: Skammande av AI-användare ökar: ”För miljöns skull”. Realtid

ANNONS

Klarna tror på AI

Även om vissa företag, som Klarna, lyfts fram som pionjärer är bilden inte entydig. Betaljätten har uppgett att deras AI-assistent har ersatt 700 kundtjänstmedarbetare, men personalneddragningarna började långt innan AI implementerades.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski är dock övertygad om teknikens potential:

”Jag är av den åsikten att AI redan kan göra alla de jobb som vi som människor gör. Det är bara en fråga om hur vi tillämpar det och använder det”, sa han till Bloomberg tidigare i år.

På makronivå syns ingen påverkan. Arbetslösheten är låg i västvärlden och produktivitetstillväxten ligger under historiska nivåer.

Då utrotar AI mänskligheten – enligt nobelvinnaren Geoffrey Hinton

Datavetaren som ofta utnämnts till artificiella intelligensens gudfader ger 10 – 20 procents risk att AI utplånar mänskligheten.

Jobbar 60 timmar i veckan

En färsk studie av danska forskare visar visserligen att AI kan kapa halva tiden på en tredjedel av arbetsuppgifterna – men detta syns ännu inte i produktivitetssiffrorna.

ANNONS

Samtidigt pågår ett intensivt kapplöpning om framtidens AI.

Läs även: USA stoltserar med AI-miljardärer – men Kinas joker kan överraska. Realtid

I Silicon Valley och även i Sverige uppmuntras anställda att arbeta långa veckor för att hålla jämna steg. Google-grundaren Sergey Brin har i ett internt meddelande kallat 60 timmars arbetsvecka för ”precis rätt punkt för produktivitet”, rapporterar New York Times.

Liknande tongångar hörs från svenska Sana Labs, vars vd Joel Hellermark skrev till sina anställda: ”Nu accelererar konkurrensen och racet mot AGI är igång.”

Lugn – därför har AI inte tagit över ditt jobb än

AI kan klara svåra prov och skriva avancerade texter – men tekniken klarar ännu inte av att ersätta de flesta mänskliga yrken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

ANNONS
Lär dig av AI-experterna

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden RealtidUnlocked

Boka här
ANNONS
ANNONS