AI-revolutionen har inte infriat förväntningarna.Trots hajpen har teknikens inverkan varit begränsad. Varför har den utlovade omvandlingen uteblivit?
AI-chocken – därför uteblir den tekniska revolutionen
Mest läst i kategorin
För två år sedan släpptes GPT-3.5 med pompa och ståt. Microsofts grundare Bill Gates jämförde lanseringen med sin första upplevelse av ett grafiskt användargränssnitt.
Andra spådde att generativ artificiell intelligens snabbt skulle omvandla världens ekonomier och göra miljoner människor arbetslösa.
Missa inte: Svenska AI-krisen: ”Vi har halkat efter rejält”. Realtid
Men trots all hype har AI:s inverkan hittills varit dämpad, skriver The Economist.
Enligt USA:s folkräkningsbyrå använder endast 6 procent av företagen AI för att producera varor och tjänster. Tillväxten i produktion och arbetsproduktivitet ligger långt under de höjder som nåddes under datoråldern på 1990-talet.
Lärdomar från datoråldern
Datorålderns tidiga år präglades av förutsägelser om ekonomisk omvandling. 1965 förklarade Herbert Simon, en gigant inom datavetenskap, att ”maskiner inom 20 år kommer att kunna utföra vilket arbete som helst som en människa kan göra”.
Två decennier efter Simons förutsägelse lyste den utlovade produktivitetsrevolutionen med sin frånvaro.
Läs mer: Varnar: Musk kan manipulera AI-reglerna för egen vinning. Realtid
Först i slutet av 1990-talet materialiserades den ekonomiska omvandlingen. Tre decennier efter den första entusiasmen erkände Robert Solow, en Nobelpristagare, att datorer hade börjat omforma ekonomin.
Tre huvudfaktorer bidrog till datorålderns produktivitetsboom:
- Företagen ökade sina investeringar i informationsteknologi.
- Dator- och programvarupriserna sjönk kraftigt.
- Chefer hittade nya sätt att integrera tekniken i sina verksamheter.
Utmaningar för AI
Dagens AI-investeringar fokuserar på immateriella tillgångar, som algoritmer och data, vilka är svårare att mäta än fysiskt kapital.
Trots detta borde man förvänta sig en ökning av mjukvaruinvesteringarna. Istället är utgifterna för både färdigförpackad kommersiell programvara och skräddarsydda system, inklusive AI-verktyg, förvånansvärt låga.
Missa inte: Mardrömmen: Vartannat bedrägeri mot svenskar använder AI-teknik. News55
AI-eran har inte heller sett någon motsvarande prisminskning som datoråldern. Även om den underliggande tekniken blir billigare, lägger mellanhänder som ompaketerar AI-verktyg på marginaler och driver upp priserna.
För att en teknik ska ge produktivitetsvinster måste företag omorganisera sin verksamhet och sina affärsmodeller för att integrera den. Dagens AI-användning är till stor del begränsad till smala tillämpningar inom befintliga verksamheter.
Missa inte: ”Google för boomers”: Ser vi början på slutet? Dagens PS
De flesta företag saknar den datainfrastruktur som krävs för att träna anpassade företagsspecifika modeller. För att frigöra teknikens fulla potential krävs mer grundläggande förändringar.
En långsam revolution
Kanske är 1970-talet en mer passande jämförelse. Minneschipet och kiselmikroprocessorn, som drev persondatorn, introducerades runt 1970.
Men 20 år senare använde fortfarande mindre än 10 procent av världens företag datorer. När världen gick in i informationsåldern med e-post, mobiltelefoner och internet, förblev produktivitetstillväxten envist låg.
Läs mer: Bottenbetyg för bankernas AI-lösningar. News55
AI-revolutionen verkar följa en liknande väg. AI kan så småningom producera extraordinär produktivitetstillväxt, men för närvarande verkar det vara en bit kvar till det uppsving som skedde på 1990-talet.
Läs också:
Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.
Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.