Realtid

It-kraschen blottar riskerna i den globala ekonomin

Teknikhaveri visar den globala ekonomins bräcklighet
Teknikhaveri visar den globala ekonomins bräcklighet. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura/TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Fredagens it-krasch visar hur bräcklig den globala ekonomin är och hur beroende den är av olika it-system och enskilda teknikjättar. En riskabel struktur, menar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En enda mjukvaruuppdatering från cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike verkar ligga bakom kaoset som uppstod under fredagen. Flygplatser, banker, trafikbolag och fängelser påverkades världen över.

Konsekvenserna blev så stora eftersom väldigt många företag anlitar Crowdstrike och deras endpoint protection-system Falcon, som är ett slags avancerat antivirusprogram. När en Falcon-uppdatering skickades ut till Windows-datorer i fredags uppstod ett fel i programkoden, vilket ledde till att ett stort antal datorer kraschade. 

”Många tror att när världen går under kommer det att vara AI som tar över något slags kärnkraftverk och stänger av elektriciteten. I verkligheten är det mer troligt att det handlar om en liten bit kod i en misslyckad uppdatering som orsakar en kaskadreaktion i molnsystem som är beroende av varandra”, säger cybersäkerhetsforskaren Costin Raiu till CNN.

Risker med jättarnas övertag

Crowdstrike är en global jätte och ett av få företag som dominerar inom antivirus och slutpunktssäkerhet. Detta kan utgöra en risk menar experter. Bristen på leverantörer inom cybersäkerhet bidrar till en bräcklighet i det tekniska ekosystemet, skriver CNN.

Edward Ongweso Jr i The Guardian är inne på samma spår.

”Det är inte bara det att så många företag förlitar sig på CrowdStrike, utan att molninfrastrukturen förlitar sig på enormt mäktiga företag som Microsoft, som sedan utsätter företagen för utestängande och konkurrensbegränsande metoder som koncentrerar tjänster och erbjudanden till ett allt smalare utbud av alternativ”, skriver han i tidningen.

Ongweso Jr påpekar även att vi har haft den här typen av avbrott tidigare och att ingenting har förändrats, vilket bland annat beror på att teknikindustrin är duktig på att skylla ifrån sig.

ANNONS

”Om det fortsätter så kommer monopolisterna att göra vad de vill och alla kommer att lida vad de måste”.

Miljontals drabbade

Microsoft bedömer att 8,5 miljoner enheter påverkades och haveriet är det mest omfattande någonsin i sitt slag, skriver Dagens Nyheter

Läs mer:
It-strul skapar problem världen över: ”Totalt kaos”. Realtid

Faran på havets botten – ny faktor i tech-kriget. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS