Realtid

Investor bäst på jämställdhet i ledningen – 15 bolag ratar kvinnor helt

Amanda Lundeteg, vd och talesperson, Stiftelsen Allbright
Amanda Lundeteg, vd och talesperson, Stiftelsen Allbright. Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi,
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 08 mars 2021Publicerad: 08 mars 2021

Investor utmärker sig som det enda börsbolag som uppnått jämn könsfördelning i ledningen under de senaste tio åren, enligt Allbrights senaste rapport om jämställdhet i svenska börsbolag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämställdhet i näringslivet har, i sin helhet, gått framåt i Sverige under de senaste tio åren. Investeringsbolaget Investor utmärker sig här som det enda börsbolag som “konsekvent uppnått jämn könsfördelning i ledningen under de senaste tio åren.” Men det finns även15 bolag som årligen saknat kvinnor i ledningsgruppen. Det framgår av Allbrights senaste rapport över börsbolagens jämställdhet senaste årtiondet.

Investor är det enda svenska börsbolag som sedan 2011 uppvisat jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Enligt rapporten talar detta “för en god förmåga att behålla kvinnor i toppen, men sprider även ett mindre smickrande skimmer över börsens övriga bolag.”

Även fastighetsbolaget Atrium Ljungberg får ett hedersomnämnande i och med att bolaget placerat sig på Allbrights jämställda börslista varje år förutom år 2012, och det med anledning av att bolaget hade fler kvinnor än män i ledningsgruppen.

Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har under perioden ökat med 67 procent, från 36 procent för tio år sedan. Antalet vd-kvinnor har samtidigt mer än fördubblats och andelen jämställda börsbolag är fyra gånger fler. 

– Börsbolagen behöver mer press. Det har vi sett historiskt. Störst framsteg gör bolagen de år debatten varit som hetast och strålkastarljuset som starkast, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, i en presskommentar.

Antalet jämställda bolag har även det ökat markant, från 5 procent av bolagen på börsen för tio år sedan till 19 procent år 2020. Samtidigt har andelen bolag som helt saknar kvinnor i ledningen halverats, från 39 till 21 procent av börsens bolag.

Fastighetsbolagen har under senaste tio åren mer än fördubblat andelen kvinnor i ledningsgrupperna, från 18 till 38 procent, och är därmed klart bäst av alla branscher. Kraftförsörjning går istället åt motsatt riktning: redan i botten av listan 2013, med endast nio procent kvinnor i ledningarna, har branschen sedan 2015 utvecklats åt helt fel håll, enligt Allbright, som noterar att andelen kvinnor i ledningen stadigt legat på noll.

– Ledningsgrupperna är nyckeln. Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har ökat med två tredjedelar. Fyra gånger fler bolag är nu jämställda. Men bolagen har tappat tempo, säger Amanda Lundeteg.

ANNONS

Stiftelsen AllbrightKälla: Stiftelsen Allbright

15 bolag helt utan kvinnor i ledningsgruppen

Men om jämställdheten i svenska börsbolag går framåt så gäller det inte alla börsbolag. Hela 15 bolag har årligen kvalat in på listan över bolag som istället helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Bland dessa finns New Wave och Novotek.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]