Realtid

Internationell allians utmanar Kina: "Starkare tillsammans"

Internationell allians utmanar Kinas dominans: "Starkare tillsammans"
En lång rad länder har gått samman i partnerskapet MSP för att utmana Kinas dominans. (Foto: Craig Ruttle/AP/TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Det internationella samarbetsprojektet Partnerskap för mineralsäkerhet (MSP) planerar att stärka sitt samarbete för att bryta Kinas grepp om kritiska mineraler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

MSP består av 14 länder och EU-kommissionen, och syftar till att säkra en stabil råvaruförsörjning. Koalitionen fokuserar på de försörjningskedjor för mineraler och metaller som är mest relevanta för ren energiteknik.

Under måndagen ska MSP presentera ett nytt finansieringsnätverk, samtidigt som projektet försöker öka det internationella samarbetet. Man utlovar finansiellt stöd till ett stort nickelprojekt i Tanzania, som stöds av gruvbolaget BHP, rapporterar Financial Times

Representanter för Blackrock, Goldman Sachs, Citigroup, Rio Tinto och Anglo American kommer att delta i mötet, där man vill locka privata investerare och gruvbolag att investera ytterligare i sektorn.

Missa inte: Kinas överproduktion hotar väst – USA höjer tonläget. Realtid

”Följer monopolistens spelbok”

Kina dominerar marknaden för flera kritiska metaller och mineraler. Exempelvis importeras 97 procent av allt litiumsom Europa använder från Kina, och landet har även viss priskontroll över nickel och andra metaller.

Kinesiska ingenjörer har bemästrat tekniken High Pressure Acid Leach, HPAL, och lyckats omvandla lågvärdiga nickel- och koboltreserver i Indonesien till en lönsam affär, skriver Wall Street Journal

Den snabba expansionen av HPAL-anläggningar har resulterat i en prisnedgång på nickel och kobolt, som tvingat flera västerländska företag att stänga ner eller lämna marknaden.

ANNONS

”Vad Kina gör är att följa monopolistens spelbok för att driva ut konkurrensen”, säger Jose Fernandez, amerikansk undersekreterare för ekonomisk tillväxt, energi och miljö, som var med och lanserade MSP.

Han anklagar Kina för att ägna sig åt ”överproduktion och underprissättning” för att behålla sitt grepp om den globala tillgången på mineraler. 

”Vi inser att vi inte kan lösa det här problemet med ett enda land, utan att vi är starkare tillsammans”, säger han.

Läs mer:

Nyckelresurs för elbilar – helt i Kinas händer. Realtid

Giftig cocktail för europeiska biltillverkare. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS