(Uppdaterad) 3G-operatörerna måste fortsätta att använda samma teknik, UMTS, som tidigare i 3G-näten, för att det inte ska bli försämringar för konsumenterna, skriver Post-och Telestyrelsen i ett pressmeddelande.
Ingen lättnad för 3G-operatörerna
Mest läst i kategorin
Telia och de andra operatörerna hotas samtidigt med miljardböter om de inte snabbt bygger färdigt sina 3 G-nät. Hotet kommer från PTS (Post- och telestyrelsen) som dock samtidigt sänker kraven på signalstyrka så att bolagen kan spara 1,5 miljard kronor.
Telia, Vodafone, 3 och Tele 2 har inte brytt sig om att bygga ut sina 3 G-nät enligt de löften de gav när de fick licenserna. De skulle ha varit klara för snart två år sedan men fortfarande återstår mycket att bygga. Nu sätter PTS klackarna i marken och hotar med vitesförelägganden på miljardbelopp om de inte sätter fart på nätutbyggnaden.
I dag når 3 G-näten 85 procent av befolkningen. För att nå målet att ge 8.860.000 svenskar tillgång till 3 G återstår att bygga omkring 8 000 basstationer för cirka en miljon kronor styck.
– Vårt vite kommer att sättas så högt att det lönar sig att bygga klart, säger Marianne Treschow, generaldirektör på PTS.
I klartext handlar det om miljardskadestånd. Samtidigt säger PTS tvärt nej till ansökningarna från 3 och Vodafone om att få omförhandla 3 G-licenserna och använda sig av alternativ och billigare teknik för att bygga färdigt näten i samarbete med bolaget Nordisk mobiltelefoni. Ett skäl är att de olika teknikerna inte fullt ut passar ihop med varandra.
– Konsumenterna i de olika näten kommer att ha begränsade möjligheter att använda avancerade mobila tjänster, till exempel videosamtal, säger Treschow.
IT-minister Ulrica Messing välkomnar beslutet.
– Jag hoppas att beslutet innebär att spelreglerna nu är fastställda så att den fortsatta utbyggnaden av 3 G-näten kan påskyndas, säger hon i en kommentar.
Men PTS ger också operatörerna en tidig julklapp i form av sänkta krav på signalstyrka vilket kan sänka deras kostnader med omkring 1,5 miljarder kronor. PTS bedömer att de lägre kraven kan minska antalet master med 25 procent, eller cirka 850 stycken per nät.
Beslutet om sänkt signalstyrka ger operatörerna ytterligare respit eftersom de måste få tid att räkna på effekterna. Men de är ändå inte nöjda:
– Beslutet är dåligt. Konsekvensen är att när vi byggt ut nätet enligt avtalet kommer vi att ge hushållstäckning, men når då bara drygt 30 procent av landets yta, säger informationschef Erik Hörnfeldt vid 3.
Urban Landmark på PTS bedömer att det sänkta kravet på signalstyrka innebär att operatörerna kan bygga omkring 850 färre basstationer per nät. En basstation kostar i storleksordningen 1 miljon kronor.
– Förvånande att PTS inte tänker mer på möjligheterna för landsbygden att få 3 G-tjänster, säger mobiloperatören 3:s informationschef Erik Hörnfeldt till TT.
– Konsekvensen av beslutet är att när vi byggt ut nätet enligt avtalet kommer vi att ge hushållstäckning, men når då bara drygt 30 procent av landets yta, fortsätter han.
Inte heller Vodafone kan säga om bolaget tänker överklaga.
– Det här var ett väntat beslut. Och det finns en del goda tecken i beslutet, säger Vodafones svenska vd Grahame Maher.
– Bland annat att PTS har accepterat att marknadsförhållandena har ändrats och det innebär en fortsatt översyn av tidsplanen, vilket är bra. Det lägre kravet på signalstyrka är också vettigt.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.