Realtid

”Ilija Batljans agerande inger inte förtroende”

Frida Bratt
Anders Frick
Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022

Nordnets sparekonom Frida Bratt tycker att SBB:s vd Ilija Batljan fastnar i semantik kring definitioner, vilket leder till en förtroendeklyfta. Samtidigt har antalet aktieägare kraftigt ökat sedan årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsbolaget SBB justerade nyligen ner helårsresultatet för 2021 med 247 miljoner kronor – något som skapade en Twitterstorm.

Vd Ilija Batljan ryckte själv ut på sociala medier i helgen för att förklara att SBB:s justeringar inte är nedskrivningar utan ”ordinarie årsredovisningsarbete”, något som Nordnets sparekonom Frida Bratt nu kritiserar i Realtid.

– Jag tycker att Batljan fastnar i semantik kring definitioner och det agerandet inger inte förtroende. Alla, inte minst de privatsparare han ofta talar om som förlorare på blankarfirmans aktioner, skulle nog tjäna på att vd la mindre energi på bråk, säger Frida Bratt till Realtid.

Enligt henne är det viktiga för investerare nu frågan om värderingen, som en del nu tycks tvivla på. Aktien handlas nu under substansvärdet, vilket kan jämföras med för bara några månader sedan då den handlades med en kraftig premie.

– Personligen tycker jag inte heller retoriken mot blankare, som utan belägg kallas för kriminella, bidrar till att öka förtroendet. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om att blankning rent generellt behövs på en välfungerande aktiemarknad, då det leder till effektiv prissättning och slår hål på eventuella prisbubblor, säger Frida Bratt.

Trots stormen i Twitterglaset har småspararnas intresse för Samhällsbyggnadsbolaget SBB på senare tid kraftigt ökat. Enligt Nordnet har antalet ägare sedan årsskiftet ökat med nästan 20 procent. Aktien var den näst mest köpta i mars och har varje månad i år legat högt upp i köptoppen.

– Spararna tror både på bolaget och aktien men uppskattar också, tror jag, en vd som är synlig, verbal, passionerad och som inte gömmer sig, säger Frida Bratt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]